25 metų Viktoras Filinkovas ir 28 metų Julijus Bojaršinovas buvo apkaltinti naryste „teroristinėje“ grupuotėje „Tinklas“ (rus. „Set“). Pasak prokurorų, ši grupė planavo ginkluotą sukilimą per 2018 metų prezidento rinkimus ir teroristinius išpuolius per tais pačiais metais vykusį Pasaulio futbolo čempionatą.

V. Filinkovui teismas skyrė septynerių metų laisvės atėmimo bausmę, o J. Bojaršinovas už grotų turės praleisti pusšeštų metų, iš Sankt Peterburgo karinio teismo pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

Už priklausymą teroristinei organizacijai Rusijoje gresia iki 10 metų laisvės atėmimo bausmė.

Nuteistųjų šalininkai tvirtina, kad jie tapo saugumo tarnybų sąmokslo, teisėsaugos pareigūnų apgaulės ir kankinimų aukomis.

Pirmadienį dešimtys teisiamųjų šalininkų surengė demonstraciją prie teismo rūmų, kur leido dūmines bombas ir mėtė lapelius su užrašu „Rusija bus laisva!“

Sankt Peterburge gyvenantys V. Filinkovas ir J. Bojaršinovas buvo suimti 2018 metų sausio mėnesį už narystę teroristinėje organizacijoje ir neteisėtą sprogstamųjų medžiagų laikymą.

Rusijos vidurio regione esančio Penzos miesto karinis teismas vasario mėnesį skyrė nuo šešerių iki 18 metų laisvės atėmimo bylas dar septyniems šioje byloje kaltintiems jauniems anarchistams ir antifašistams, apkaltintiems terorizmu, neteisėtu ginklų laikymu, prekyba narkotikais ir kitais nusikaltimais.

Šis teismo nuosprendis sukėlė žmogaus teises ginančių grupių pasipiktinimą. Pasak jų, kaltinamieji buvo kaltinami organizavę neegzistuojančią „teroristinę“ grupę ir kankinami, siekiant išgauti jų prisipažinimus.

Anksčiau šiais metais šimtai žmonių susirinko Maskvoje prie Federalinė saugumo tarnybos (FSB) būstinės protestuoti dėl Penzos teismo skirtos bausmės.

Mokslininkų, gydytojų ir mokytojų grupės pasirašinėjo peticijas, raginančias pareigūnus paleisti nuteistuosius šioje byloje.

„Memorial“, autoritetingiausia žmogaus teisių organizacija Rusijoje, paskelbė šiuos vyrus politiniais kaliniais ir atkreipė dėmesį į šalyje griežtėjančias „represijas prieš anarchistus ir antifašistus“.

Pirmadienį išklausę Sankt Peterbugo teismo paskelbtą nuosprendį demonstrantai dalijosi panašiomis mintimis.

„Esu įsitikinęs, kad šią bylą sufabrikavo saugumo tarnybos“, – sakė 21 metų protestuotojas Stepanas Iljinas.

„Mums negalima tylėti. Turime eiti ir protestuoti. Tai yra mūsų pareiga“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.