„Tie, kas tai padarė, atsisuko prieš patį miestą, prieš žmones, su kuriais gyvena, ir prieš įstatymus, kurie mus visus apsaugo“, – apie savaitgalį Štutgarte įsiplieskusias riaušes sakė A. Merkel atstovas.

Vokietijos valdžia pareiškė esanti sukrėsta siautėjimo „precedento neturinčiu mastu“ sekmadienį paryčiais Štutgarto centre, kur šimtai vakarėlių lankytojų pradėjo riaušes, puldinėjo policininkus ir plėšė parduotuves.

Buvo sulaikyta daugiau kaip dvi dešimtys asmenų, iš kurių pusė yra Vokietijos piliečiai. Be to, policija pranešė, kad buvo sužeisti mažiausiai 19 pareigūnų.

Įtampa kilo netrukus po vidurnakčio, policijai atlikus patikrinimą dėl įtarimų, kad vienas 17-metis vokietis miesto centre vartojo narkotikus, pažymėjo Štutgarto policijos viršininko pavaduotojas Thomas Bergeris.

Miesto didžiausioje Pilies aikštėje būriavęsi žmonės tučtuojau atskubėjo į jaunuolio pagalbą ir pradėjo svaidyti į pareigūnus akmenis bei butelius.

Grupės riaušininkų, daugiausia vyrų, lazdomis daužė policijos automobilių langus prie aikštės, esančios šalia Badeno-Viurtembergo žemės parlamento ir šio regiono finansų ministerijos.

Per kelias valandas trukusius įnirtingus susirėmimus su policininkais ir gelbėjimo tarnybų darbuotojais grūmėsi apie 400–500 žmonių.

Vokietijos prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris, pirmadienį sakydamas kalbą, pabrėžė, jog šio siautėjimo kaltininkai turi būti „patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir nubausti visu įstatymų griežtumu“.

„Turime ryžtingai priešintis visiems, kas puola policijos pareigūnus, kas rodo jiems panieką arba sudaro įspūdį, kad jų turėtų būti „atsikratyta“, – pareiškė valstybės vadovas.

Vokietijos vidaus reikalų ministras Horstas Seehoferis kartu su Badeno-Viurtembergo VRM vadovu Thomas Strobliu ruošiasi apsilankyti Štutgarte ir įvertinti per riaušes padarytą žalą.