„Bona Film Group“, remiama elektroninės prekybos milžinės „Alibaba Group Holding Ltd.“, stato „Kinų gydytojus“ – filmą apie medicinos specialistus, įtrauktus į kovą pačiame protrūkio epicentre.

Tuo pat metu statomas ir „Vienas pasaulis – visi kovoja su pandemija“, kurį prodiusuoja devynių studijų grupė, įskaitant „Beijing Qi Tai Culture & Media Co.“ ir „South Film Incubation Base“.

Studijos stengiasi kurti teigiamus gydytojų personažus, nes Kinijos vyriausybė taip pat grumiasi su kritika, kad ankstyvojo protrūkio dienomis užčiaupė informatorių daktarą Li Wenliangą, kuris vėliau mirė nuo koronaviruso. Artėjant Komunistų partijos šimtmečio minėjimui, vyksiančiam kitais metais, Pekinas stengiasi pakurstyti patriotizmą, slopindamas nesutarimus Honkonge ir derėdamasis su JAV dėl prekybos.

„Filmai padeda sustiprinti šį patriotinį, nacionalistinį naratyvą, – teigia JAV ir Azijos instituto atstovas Chrisas Fentonas. – Kinijos komunistų partija juos tikrai panaudos, 2020 metais kovodama su nepasitenkinimu dėl „Covid-19“, žadindama patriotizmą ir kurstydama entuziazmą artėjančio 100-mečio proga.“

Nors „Kinijos gydytojų“ scenarijus dar nėra baigtas, daugėja ženklų, kad Kinijos valdžia reikalaus kuo pozityvesnio pandemijos vaizdavimo.

Anksčiau šį mėnesį „Twitter“ pranešė identifikavęs ir pašalinęs dešimtis tūkstančių su Kinijos vyriausybe siejamų netikrų paskyrų. Kai kurie netikri vardai buvo naudojami Pekino reakcijos į pandemiją liaupsinimui.

Tuo tarpu „New Wave Pictures“ Pekine stato filmą „Kalbu su tavimi šypsodamas“, kuriame pasakojama apie medicinos darbuotojus ir eilinius žmones, bendromis jėgomis kovojančius su virusu šiauriniame Daliano uostamiestyje.

„Bona“ taip pat darbuojasi prie filmo, kurio veiksmas vyksta Opiumo karo metais ir pasakoja istoriją apie Lin Zexu, kuris tapo nacionaliniu didvyriu, išvertęs tonas narkotikų į jūrą. Trečiasis planuojamas filmas pasakos apie planą 1955 m. nužudyti buvusį premjerą Zhou Enlai.

„Bona“ ne iš karto atsakė į prašymą pakomentuoti.

Patriotiniai filmai, įskaitant „Mano žmonės, mano šalis“ ir „Kapitonas“ (kurį pastatė „Bona“), praėjusiais metais, jų premjeroms sutapus su 70-osiomis valstybės įkūrimo metinėmis, tapo neabejotinais hitais.

Šiais metais kino teatrai susiduria su papildomu iššūkiu dėl koronaviruso karantino: numatytos potencialių „blokbasterių“ premjeros sutapo su uždarymais dėl pandemijos, prasidėjusios sausio pabaigoje – prieš pat didžiausias metų šventes, kai gyventojai aktyviai lankosi kino teatruose.

Negana to, kad teko uždaryti kino teatrus, dėl krizės užsidarė ir daugiau kaip 13 000 šalies kino bei televizijos kompanijų, pranešė laikraštis „Securities Times“, cituodamas atšauktas arba panaikintas verslo registracijas.

Kino teatrų operatorių akcijos išgyveno blogiausią dieną per daugiau nei keturis mėnesius praėjusį pirmadienį, kai atsinaujinęs koronaviruso protrūkis Pekine sukėlė abejonių, ar kino teatrai gali vėl pradėti rodyti filmus. Trečiadienį Šendžene „Wanda Film Holding Co.“ (didžiausio Kinijos kino teatrų operatoriaus) akcijos nukrito 1,2 proc., „Shanghai Film Co.“ sumažėjo 1,3 proc., o „China Film Co.“ – 1,7 proc.

Liepa ir rugpjūtis – tradiciškai ypač svarbūs mėnesiai bilietų pardavimams, tačiau vis dar neaišku, ar kino teatrams taikomi apribojimai neatbaidys kino studijų nuo bet kokių didesnių filmų premjerų tuo laikotarpiu.

Birželio 16 d. Kinijos kino operatoriai dar laukė, kol reguliavimo institucijos paskelbs naujas taisykles ir datą, kada bus galima atnaujinti verslą. Pavyzdžiui, Pekine naujas infekcijų antplūdis paskatino atidėti miesto kino teatrų atidarymą.

Spalio mėnuo, per kurį šiemet vyks ir aštuonių dienų trukmės Nacionalinės dienos atostogos, tradiciškai skiriamas filmų patriotine tematika premjeroms.

Ch. Fentonas teigia, kad prioritetų planavimas – dar viena priežastis, kodėl Kinijos kino studijos vis dažniau stato filmus, turinčius šansų gauti vyriausybės paramą.

„Ne tik Komunistų partija dirbtinai atvers kelius, kad užsitikrintų sėkmę, bet tai padarys ir pati Kinijos kino pramonė, siekdama išgyventi“, – sako Ch. Fentonas.