Šie Egipto prezidento komentarai pasirodė tvyrant įtampai dėl Turkijos, kuri yra Egipto konkurentė regione, intervencijos į Libiją. Jis taip pat įspėjo pajėgas, lojalias tarptautiniu mastu pripažįstamai Libijos nacionalinės santarvės vyriausybei (angl. GNA – Government of National Accord) Tripolyje, neperžengti dabartinės fronto linijos su Khalifa Haftaro vadovaujama Libijos Nacionaline armija (Libyan National Army – LNA), kuri bazuojasi rytuose.

Turkijos parama GNA nutraukė 14 mėn. trukusį K. Haftarui lojalių pajėgų, kurias remia Rusija, Jungtiniai Arabų Emyratai ir Egiptas, vykdomą Tripolio puolimą.

„Bet kokia tiesioginė intervencija iš Egipto pusės dabar įgijo tarptautinį teisėtumą“, – pasakė A. Sisi susirinkusiesiems, po karinių dalinių apžiūros netoli sienos su Libija esančioje oro pajėgų bazėje.

Jis pasakė, kad Egiptas turi teisę gintis, nes sulaukė tiesioginių grasinimų iš „teroristinių nereguliariųjų dalinių ir samdinių“, kuriuos remia užsienio valstybės, akivaizdžiai turėdamas omenyje GNA lojalias ir Turkijos remiamas ginkluotas grupuotes.

Pasak jo, pagrindinis šios intervencijos tikslas – apginti 1200 km ilgio vakarinę Egipto sieną, padėti pasiekti ugnies nutraukimą ir atkurti taiką ir stabilumą Libijoje.

Abdelis Fattahas al Sisi

Prieš šią kalbą A. Sissi kreipėsi į kelis bazės karinių oro pajėgų pilotus ir specialiųjų pajėgų personalo narius: „Būkite pasiruošę misijai šalies ribose arba, jei kiltų būtinybė, už šalies sienų.“

Jungtiniai Arabų Emyratai ir Saudo Arabija išreiškė pritarimą Egipto siekiui ginti savo saugumą ir apsaugoti sienas. Nei Turkija, nei GNA kol kas į Egipto prezidento pareiškimą nesureagavo.

Šio mėnesio pradžioje Egiptas paragino nutraukti ugnį Libijoje. Šios iniciatyvos pagrindu taip pat buvo išsakyta rekomendacija, kad šaliai vadovautų išrinkta taryba. Nors Jungtinės Amerikos Valstijos, Rusija ir Jungtiniai Arabų Emyratai pritarė šiam planui, Turkija jį atmetė, vertindama kaip bandymą išgelbėti K. Haftarą po šio nuostolių mūšio lauke.

Šeštadienį A. Sissi pareiškė, kad Egiptas iki šiol vengė intervencijos į Libiją ir siekė politinio šio konflikto sprendimo, tačiau, pridūrė jis, dabar situacija pasikeitė.

„Jei kažkas galvoja, kad gali peržengti Sirte-Jufra fronto liniją, mes tai vertiname kaip ribų peržengimą“, – pareiškė jis susirinkusiesiems, tarp kurių buvo ir keli Libijos genčių lyderiai.

A. Sissi paragino abi kariaujančias šalis gerbti fronto liniją ir grįžti prie derybų. Jis taip pat pareiškė, kad Egiptas privalo pasirūpinti Libijos genčių mokymais ir aprūpinti jas ginklais, kad jos galėtų kovoti prieš „ginkluotas teroristines grupuotes“.