Šeštadienį Roberto Kocho institutas pranešė, kad šeštadienį užkrečiamumo rodiklis R išaugo iki 1,79, sekmadienį – iki 2,88 ir yra daug didesnis už reikalingą norint suvaldyti protrūkį ilgesniu laikotarpiu.

Užkrečiamumo rodiklio reikšmė 2,88 reiškia, jog kiekvienas 100 užsikrėtusių žmonių vidutiniškai užkrės dar 288, skelbia independent.co.uk. Norint suvaldyti virusą, būtina žemesnė už vienetą užkrečiamumo rodiklio reikšmė.

Roberto Kocho institutas užkrečiamumo rodiklio augimą susiejo su keletu lokalizuotų protrūkių, kilusių tokiose vietose, kur yra daug žmonių, pavyzdžiui, mėsos perdirbimo įmonės, logistikos centrai ir pabėgėlių stovyklos.

Nauji COVID-19 atvejai taip pat siejami su apeigomis bažnyčiose ir šeimos vakarėliais.

„Kadangi Vokietijoje yra gana nedidelis sergančiųjų skaičius, šie protrūkiai daro pakankamai didelę įtaką užkrečiamumo rodiklio reikšmei, – nurodė institutas. – Būtina įdėmiai stebėti tolesnius įvykius ateinančiomis dienomis ir ypač atsižvelgti į tai, ar ligos atvejų didėja kitose vietose, ne tik naujuose židiniuose.“


Įvertinęs trumpalaikį poveikį, Roberto Kocho institutas pakoregavo savo duomenis ir nurodė, kad septynių dienų užkrečiamumo rodiklio reikšmės vidurkis nuo penktadienį buvusio 1,17 padidėjo iki 2,03.

Sekmadienį buvo patvirtinti 687 nauji atvejai, o visoje šalyje COVID-19 susirgimų skaičius išaugo iki 189 822.
Naujų mirčių neužfiksuota, todėl koronaviruso aukų skaičius nepasikeitė – 8 822.

Neseniai daugiau nei 1 300 šiaurės vakarinėje Vokietijos dalyje įsikūrusios mėsos perdirbimo įmonės darbuotojų buvo patvirtinta COVID-19 infekcija.

Sekmadienį Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės premjeras Arminas Laschetas spaudos konferencijos metu sakė, kad nors valdžios institucijos „negali atmesti visiško karantino tikimybės“, dabartinis protrūkis kilo tik mėsos perdirbimo įmonėje, todėl „bus naudojamos kitos, labiau tikslinės priemonės“.

Kaip pranešė „Deutsche Welle“, mėsos perdirbimo įmonė buvo uždaryta, taip pat liepta vėl uždaryti netoliese esančias mokyklas ir vaikų darželius.

Vokietija bene geriausiai tvarkosi su koronaviruso krize iš visų Europos valstybių, tačiau šalyje vis atsiranda infekcijos protrūkių skerdyklose, kuriose neretai dirba migrantai, gyvenantys perpildytuose būstuose, kuriuos parūpina darbdavys.

Favoritu į Vokietijos kanclerio postą laikomas A. Laschetas penktadienį sukėlė skandalą, apkaltinęs atvykėlius iš Rytų Europos dėl naujų koronavirusinės infekcijos atvejų Vokietijoje.

A. Laschetas yra Vokietijos daugiausiai gyventojų turinčios Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės premjeras. Šiame regione esančiame Giuterslo mieste vienoje skerdykloje buvo registruota daug užsikrėtimo koronavirusu atvejų.

Trečiadienį atsakydamas į klausimą, ką šis protrūkis sako apie viruso plitimą ribojančių priemonių sušvelninimą Šiaurės Reino-Vestfalijos žemėje, A. Laschetas atsakė: „Apie tai nieko nesako, nes ten nuvyko rumunai ir bulgarai – štai iš kur atėjo tas virusas“.

Vėliau, bandydamas sušvelninti savo pareiškimą, leidiniui „Rheinische Post“ jis sakė, kad tik norėjo išryškinti tarptautinių kelionių keliamus pavojus, ir pridūrė, kad „kaltinti bet kokios kilmės žmones dėl viruso“ yra nepriimtina.

A. Lascheto pareiškimas sulaukė kritikos. Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas ketvirtadienį jį pavadino „labai pavojingu“ ir reikalaujančiu atsiprašymo.

Bulgarijos užsienio reikalų ministrė Jekaterina Zaharieva taip pat pavadino šį pareiškimą nepriimtinu.

„Virusai nepripažįsta sienų. Bulgarai daug prisideda prie Šiaurės Reino-Vestfalijos ekonomikos“, – sakė ji.

Kanclerės Angelos Merkel koalicinės vyriausybės jaunesniosios partnerės Socialdemokratų partijos (SPD) generalinis sekretorius Larsas Klingbeilas pareiškė, kad premjero komentaras buvo „skandalingas“ ir turėtų užgesinti A. Lascheto politines ambicijas.

„Bet kas, šitaip argumentuojantis, kurstantis nepasitenkinimą, skaldantis, nėra tinkamas kandidatuoti į kanclerio postą ir, žinoma, nėra tinkamas būti kancleriu“, – sakė jis interviu „Bild Live“.