Pagrindinių ES institucijų vadovai su Kinijos lyderiais aptars koronaviruso krizę, Briuseliui papiktinus Pekiną kaltinimais dezinformacijos kampanija dėl pandemijos.

Bendrijai atstovaus Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis ir Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

Pagrindinis Kinijos atstovas bus premjeras Li Keqiangas, be to, vaizdo pareiškimą turėtų padaryti prezidentas Xi Jinpingas.

Ir Kinija, ir ES sako, kad nori stiprinti ryšius, bet santykius temdo nesutarimai daugeliu klausimų, nuo prekybos ir investicijų taisyklių iki žmogaus teisių ir nacionalinio saugumo.

Pekino ambasadorius ES praėjusią savaitę sakė, kad pirmadienio derybos yra proga padaryti santykius „produktyvesnius ir tikresnius pasinaudojant galimybėmis ir sprendžiant iššūkius“.

Tačiau jis papriekaištavo Briuseliui dėl planų įvesti griežtesnes taisykles smarkiai subsidijuojamoms užsienio bendrovėms ir sakė, kad ES nesilaiko atvirumo, kurį perša kitiems. Naujosios taisyklės ypač paveiktų Kinijos firmas.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas vykdo piktą prekybos karą su Kinija ir praėjusią savaitę perspėjo dėl visiško ekonominių santykių nutraukimo su ja. Jis pašiepė Kiniją pasakęs, kad naujasis koronavirusas kartais pavadinamas „Kung gripu“(Kung Flu).

ES užėmė nuosaikesnę poziciją: vadina Kiniją „sistemine varžove“ ir konkurente, bet tuo pačiu ir partnere kai kuriais klausimais. Bloko diplomatijos vadovas Josepas Borrellis ragina laikytis praktiško požiūrio.

Per praėjusios savaitės derybas su JAV valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo J. Borrellis pasiūlė dialogą su Vašingtonu siekiant bendro transatlantinio fronto prieš Pekiną, tačiau taip pat pabrėžė, kad ES turi rūpintis savo interesais, o ne paprasčiausiai laikytis Amerikos linijos.