„Kovos su terorizmu policija dabar gali patvirtinti, kad praėjusio vakaro... incidentas Redinge paskelbtas teroristiniu incidentu“, – sakoma policijos pareiškime.

JK policijos kovos su terorizmu koordinatorius Dinas Heidonas sakė, kad išpuolio tyrimą perima kontrterorizmo padalinio pareigūnai.

Trys žmonės žuvo, o dar trys buvo sunkiai sužeisti peiliu ginkluotam užpuolikui šeštadienį vakare siautėjant Redingo miesto parke, kur tuo metu laiką leido daug žmonių. Įvykio vietoje buvo areštuotas 25 metų vyras. Žiniasklaidos pranešimuose buvo sakoma, kad jis yra iš Libijos.

„Nėra žvalgybinių duomenų, kad vis dar būtų koks nors pavojus visuomenei”, – sakė policijos detektyvas Ianas Hunteris (Ijanas Hanteris).

Ministras pirmininkas Borisas Džonsonas pasmerkė šį „pasibaisėtiną incidentą“, o kiti politikai reiškė užuojautą žmonėms, nukentėjusiems per išpuolį Forberio parke istoriniame 220 tūkst. gyventojų turinčio miesto centre.

Anksčiau šiame parke vyko protestas „Black Lives Matter“ („Juodųjų gyvybės svarbios“), bet policija sakė, jog nėra jokių požymių, kad abu incidentai yra susiję.

Sekmadienį į parką vedančios gatvės buvo blokuotos, prie užtvarų patruliavo policininkai. Netoli išpuolio vietos buvo pastatyta mėlynos ir baltos spalvos palapinių.

Praėjusią naktį gerai ginkluoti pareigūnai įsiveržė į vieną butą maždaug už pusantro kilometro, ten tuo metu pasigirdo garsus trenksmas.

„Subadyti į kaklą“

Liudininkai pranešė matę, kaip į parką šeštadienio vakarą skubėjo du greitosios pagalbos sraigtasparniai ir keli policijos automobiliai.

Pasak vieno liudininko, užpuolikas ėjo per parką, kuriame daug žmonių ilsėjosi ant žolės, ir nesirinkdamas juos puldinėjo.

„Parkas buvo gan sausakimšas. Daug žmonių sėdėjo ir gėrė draugų kompanijomis, – JK žiniasklaidos kompanijai PA sakė Lorensas Vortas. – Per [parką] ėjo vienas žmogus, staiga jis sušuko kažkokius nesuprantamus žodžius ir puolė didelę, maždaug 10 žmonių grupę, bandydamas juos subadyti.“

Pasak L. Worto, jis matė, kaip žmonės buvo badomi į „kaklą ir pažastis“. Tuomet užpuolikas puolęs kitą grupę ir smogė vienam žmogui „į sprandą“.

„Kai suprato, kad visi pradeda bėgti, jis išbėgo iš parko“, – pridūrė L. Wortas.

Pasak pareigūnų, du sužeistieji gydomi 64 km į vakarus nuo Londono esančio Redingo ligoninėje.

Per vienus pastaruosius metus Didžiojoje Britanijoje buvo įvykdyti du su terorizmu susiję išpuoliai.

Lapkritį Londono centre už teroristinius nusikaltimus nuteistas ir pirma laiko paleistas džihadistas subadė penkis žmones, kurių du mirė. Policija užpuoliką nušovė.

Vasarį Londone policininkai nukovė kitą užpuoliką, kuris peiliu sužeidė tris žmones.

Didžioji dauguma rimtų nusikaltimų Britanijoje įvykdoma panaudojant peilius ir kitus šaltuosius ginklus, nes įstatymai dėl šaunamųjų ginklų įsigijimo yra labai griežti.

Gruodį laimėjusi rinkimus, B. Johnsono konservatorių vyriausybė pažadėjo griežtinti bausmes už nusikaltimus, susijusius su terorizmu.