Geoffrey Bermanas, prižiūrėjęs bylą dėl buvusio D. Trumpo advokato Michaelo Coheno veiksmų, taip pat tyręs prezidento patarėjo Rudy Giuliani pastangas diskredituoti D. Trumpo politinius oponentus, į svarbų Niujorko pietų apygardos prokuratūros vadovo postą buvo paskirtas 2018 metais.

Jis taip pat prižiūrėjo tyrimus dėl dviejų R. Giuliani padėjėjų, apkaltintų rinkimų kampanijos finansavimo pažeidimais ir pagalba renkant kompromituojančią medžiagą prieš D. Trumpo varžovą Joe Bideną – šie jų veiksmai atsidūrė prezidentui surengto apkaltos tyrimo taikiklyje.

Generalinis prokuroras Williamas Barras apie G. Bermano atsistatydinimą paskelbė penktadienį vakare ir nurodė, kad D. Trumpas vietoje jo paskirs JAV vertybinių popierių ir biržų komisijos (SEC) vadovą Jay Claytoną.

„Dėkoju Geoffrey Bermanui, atsistatydinančiam po pustrečių metų tarnybos Niujorko Pietų apygardos Jungtinių Valstijų prokuroro poste“, – sakoma W. Barro pranešime.

Tačiau G. Bermanas pareiškė, kad apie savo artėjančią darbo pabaigą sužinojęs tik iš W. Barro pranešimo spaudai.

„Neatsistatydinau ir neturiu jokių ketinimų atsistatydinti“, – parašė federalinis prokuroras.

„Atsistatydinsiu, kai prezidento paskirtas kandidatas bus patvirtintas Senato. Iki tol tyrimai bus toliau netrikdomai tęsiami“, – pridūrė G. Bermanas.

Senato demokratų mažumos lyderis Chuckas Schumeras išreiškė susirūpinimą dėl pastangų atleisti G. Bermaną.

„Šis atleidimas vėlai penktadienį vakare dvelkia galimu teisinio proceso iškreipimu“, – sakoma jo pranešime.

„Kas pykdo prezidentą Trumpą? Ankstesni JAV prokuroro veiksmai ar vykdomi šiuo metu?“ – klausė Ch. Schumeras.

D. Trumpo administracija yra atleidusi jau ne vieną pareigūną, turėjusį prižiūrėti vyriausybės darbą.

Valstybės departamento generalinis inspektorius Steve'as Linickas, ėmesis tirti galimai netinkamus ištikimo D. Trumpo sąjungininko valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo veiksmus, buvo pašalintas iš pareigų praeitą mėnesį.

Tuo metu G. Bermano pirmtakas Preetas Bharara buvo atleistas, kai nepakluso D. Trumpo reikalavimui atsistatydinti.

„Kodėl prezidentas atsikratė savo paties pasirinkto JAV prokuroro SDNY (Niujorko Pietų apygardoje) penktadienio vakarą, likus mažiau kaip penkiems mėnesiams iki [valstybės vadovo] rinkimu? – savo „Twitter žinutėje parašė P. Bharara.