„Taip pat neįmanoma apimti šių alternatyvų neatsisakant to, kas esame. Nuo autoritarinio valdymo šalininkų priklausomos demokratijos nevertos šio vardo“, – vienam forumui Danijoje vaizdo ryšiu pareiškė M. Pompeo.

JAV valstybės sekretorius viešai kalbėjo pirmą kartą po beveik devynias valandas trečiadienį vykusio susitikimo Havajuose su kinų aukšto rango pareigūnu Yang Jiechi, su kuriuo aptarė smarkiai išaugusią įtampą tarp JAV ir Kinijos.

Savo kalboje M. Pompeo užsiminė, kad šis susitikimas nelabai pakeitė jo griežtą nuomonę apie Kiniją, kurią jis pavadino „nesąžiningu subjektu“ pasaulio scenoje.

Jis pakartojo raginimus europiečiams atsisakyti kinų telekomunikacijų milžinės „Huawei“, kurią pavadino komunistinės „sekimo valstybės“ padaliniu. Pasak M. Pompeo, Pekinas „akivaizdžiai puola suverenumą“ savo investicijomis į uostus Graikijoje ir Ispanijoje.

„Privalome nusiimti auksinius ekonominių ryšių akidangčius ir pamatyti, kad Kinijos iššūkis nėra tik prie vartų, jis – kiekvienoje sostinėje, – sakė valstybės sekretorius. – Kiekviena investicija iš kokios nors Kinijos valstybinės įmonės turėtų būti vertinama įtariai.“