Prezidento posto siekiantis pasiturintis buvęs bankininkas Viktoras Babarikas ir jo sūnus, vadovaujantis rinkimų kampanijai, šią savaitę buvo sulaikyti, pateikus kaltinimus dėl korupcijos.

„ES ragina Baltarusijos valdžią juos nedelsiant paleisti iš kardomojo kalinimo ir užtikrinti visapusišką teisinių principų laikimąsi“, – pranešime teigė ES atstovas užsienio politikos klausimais Peteris Stano.
„Bet koks tyrimas privalo būti nešališkas ir be politinio spaudimo“, – teigiama pranešime.

Praėjusį mėnesį buvo numatyta rinkimų data, jie turėtų įvykti rugpjūčio 9 d., tad potencialiems opozicijos kandidatams nepaliekama pakankamai laiko pasiruošti.

„Jokiam potencialiam kandidatui politiškai motyvuotomis apribojimo priemonėmis negali būti kliudoma įvykdyti registracijos procedūros“, – skelbia ES.

Per pastarosiomis savaitėmis vykusias demonstracijas sulaikyta dešimtys opozicijos rėmėjų, tarp jų ir gerai žinomas politikas Mikola Statkevičius, kuris buvo įkalintas 15 dienų.

M. Statkevičius prieš tai jau yra kelis metus kalėjęs. Jis buvo suimtas demonstracijos metu, kai kandidatavo į prezidento postą 2010 m.