Pirmasis Europos atstovas Jungtinėje Karalystėje po „Brexit“ Joao Vale de Almeida sako, kad britų pasitraukimas iš esmės padidino piliečių paramą Sąjungai.

Jis tvirtina, kad „Brexit“ buvo vienodai nenaudingas visiems, tačiau yra ir šviesioji pusė, nes britai nebegali vetuoti svarbių Europos Sąjungos sprendimų. Sunkių skyrybų spektaklis taip pat pasitarnavo kaip savotiškas perspėjimas Europos Sąjungos piliečiams „susiprasti, jog nieko nevertėtų priimti kaip savaime suprantamo dalyko“.

Pačioje Sąjungoje Jungtinė Karalystė pelniusi integracijos trukdžio ir sudėtingos partnerės reputaciją.

Naujausios visuomenės apklausos taip pat atskleidžia, kad „Brexit“ derybų fone Sąjungoje pasitikėjimas bloku kaip reikiant išaugo. Kai kurie „Brexit“ šalinininkai prognozavo atvirkštinį domino efektą, tačiau, panašu, šiam scenarijui išsipildyti nelemta.

„Visada sakiau ir vis dar taip pat galvoju, kad „Brexit“ – visų pralaimėjimas. Žinoma, reikia ieškoti ir teigiamų dalykų. O „Brexit“ atveju tai du dalykai. Pirmiausia vis daugiau Sąjungos valstybių narių ir piliečių supranta, kad nevalia nieko priimti kaip savaime suprantamo dalyko, tai atsispindi ir apklausose: parama Sąjungai po „Brext“ tik auga, o ne atvirkščiai. Tai ženklas, kad žmonės supranta, jog stiprybė buvime kartu. Politine prasme tai labai didelis „Brexit“ laimėjimas. Kitas ne mažiau svarbus dalykas tas, kad britų pasitraukimas leidžia imtis veiksmų srityse, kur iki tol Jungtinė Karalystė kaišiojo pagalius į ratus. Dabar Europos Sąjungoje atsirado to taip reikalingo dinamiškumo. Konkrečiai išskirčiau dvi sritis – užsienio politiką ir saugumą. Pastaraisiais metais čia pasiektas ryškus progresas“, – teigia diplomatas.

„Kitas svarbus dalykas – viskas, kas susiję su biudžeto dimensija. Kaip ten bebūtų, lieku prie nuomonės, kad patenkinti ne visi, bet mes stengiamės maksimaliai išnaudoti naujas atsivėrusias galimybes, kokių veiksmų Sąjungos viduje imtis po britų atsiskyrimo“, – sako JoaoVale de Almeida.

Nors Jungtinės Karalystės reputacija dėl Europos Sąjungos iniciatyvų blokavimo tikrai pagrįsta, jai pasitraukus, jos vietą jau užėmė kiti skeptikai. Pavyzdžiui, vadinamasis taupusis ketvertas – Švedija, Austrija, Danija ir Nyderlandai – blokuoja fiskalines priemones, siūlomas Europos Sąjungos atsigavimo nuo koronaviruso plane.

„Brexit“ derybos dėl Jungtinės Karalystės ir Europos Sąjungos santykių ateityje vis dar vyksta, tačiau progresas labai menkas.