Amerikiečių aukščiausio rango vadas regione teigė, jog karių skaičius buvo sumažintas iki 8 600, kaip ir numatyta su sukilėliai vasarį pasiektame taikos susitarime. Vis tik jis perspėjo, kad talibai taip pat turi įvykdyti tam tikras sąlygas, kad užsienio pajėgos iki kitų metų būtų visiškai išvestos, kaip planuojama.

JAV Centrinio štabo viršininkas Kennethas McKenzie sakė, kad „sąlygos turėtų mus patenkintos: atakos prieš mūsų tėvynę neturi būti rengiamos iš Afganistano“.

K. McKenzio teigimu, talibai nėra džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) „draugai“, bet pabrėžė, kad Vašingtonas nori matyti „veiksmus, o ne žodžius“ apie jų pažadą suvaldyti „al Qaeda“ – grupuotę, atsakingą už 2001 metų rugsėjo 11-osios atakas Niujorke ir Vašingtonas.

„Ir todėl didžiausią dėmesį skiriame tam, ką daro Talibanas – kaip jie dalyvauja šiose derybose, joms judant į priekį, – pažymėjo vadas per ketvirtadienį tarptautinio strateginių studijų centro „Aspen Institute“ surengtą diskusiją. – Nieko tikslaus dar negalima pasakyti.“

Talibanas penktadienį pareiškė esąs įsipareigojęs vykdyti vasarį sudarytą sutartį ir „ypač [daug dėmesio skirti] JAV ir Vakarų susirūpinimui dėl jiems kylančios grėsmės iš Afganistano“.

„Mūsų šalis nebus naudojama prieš nieką. Jie neturėtų jaudintis“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas.

Vasarį sudarytu susitarimu visos JAV ir užsienio kariai raginami palikti Afganistaną iki 2021 metų vidurio – praėjus beveik po 20 metų nuo Vašingtono surengto įsiveržimo, tapusio atsaku į Rugsėjo 11-osios teroro atakas.

Pagal šį susitarimą JAV pareiškė, kad išves visas pajėgas mainais už sukilėlių saugumo garantijas ir pasižadėjimą vesti taikos derybas su Afganistano vyriausybe Kabule.

Tačiau neseniai JT Saugumo Tarybai pateiktoje ekspertų ataskaitoje teigiama, kad „Al Qaeda“ ir Talibanas „tebepalaiko glaudžius ryšius“ bei reguliariai konsultuojasi dėl derybų su JAV.

Afganistano vyriausybė, pastarosiomis savaitėmis priartėjusi prie derybų su Talibanu, ilgą laiką kaltino sukilėlius parūpinant placdarmą tokioms grupuotėms kaip IS ir „al Qaeda“ vykdant išpuolius šalyje.

Lapkritį perrinkimo sieksiantis JAV prezidentas Donaldas Trumpas ne kartą teigė norįs, kad amerikiečių kariai kaip įmanoma greičiau sugrįžtų namo iš Afganistano.