„Vakar vienas iš galimų kandidatų į prezidentus Viktoras Babarika ir jo sūnus Eduardas Babarika buvo sulaikyti baudžiamojoje byloje. ES ragina Baltarusijos valdžios institucijas nedelsiant panaikinti jiems skirtą kardomąjį kalinimą ir užtikrinti visišką teisės viršenybės principo laikymąsi, įskaitant sąžiningą ir skaidrų tyrimą bei teisę kreiptis į advokatą. Bet koks tyrimas turėtų būti nešališkas ir be politinio spaudimo“, – rašoma išplatintame pareiškime.

ES taip pat paragino Minską pasirūpinti, kad rugpjūčio 9 dieną paskirti prezidento rinkimai vyktų laisvai ir konkurencingai.

„Nė vienam potencialiam kandidatui neturėtų būti atimta galimybė baigti registracijos procedūrą dėl politiškai motyvuotų ribojančių priemonių“, – pabrėžiama pareikime.

Remiantis juo, Baltarusijos valdžios atstovai turėtų gerbti pagrindines laisves ir žmogaus teises pagal šalies prisiimtus tarptautinius įsipareigojimus.

„Jie turėtų susilaikyti nuo bet kokių potencialių kandidatų teisių varžymo, vengti taikių demonstrantų sulaikymo ir nedelsdami paleisti visus savavališkai sulaikytus aktyvistus. Pranešimai apie netinkamą elgesį su asmenimis, sulaikytais dėl dalyvavimo taikiuose protestuose, kelią itin didelį nerimą“, – nurodo pareiškimo autoriai.

V. Babarika ir jo sūnus buvo sulaikyti ketvirtadienio rytą. Šiuo metu abu sulaikytieji yra Valstybės saugumo departamento (KGB) areštinėje.

„Babarika yra sulaikytas, nes jis buvo neteisėtos veiklos tiesioginis organizatorius bei vadovas“, – žurnalistams paaiškino Valstybės kontrolės komiteto vadovas Ivanas Tertelis.

Jo teigimu, „Belgazprombank“, kuriam anksčiau vadovavo V. Babarika, yra susijęs su neteisėtomis latvių banko ABLV operacijomis.

Anksčiau taip pat buvo pranešta, kad saugumo pajėgos atliko kratas buvusio bankininko šeimos namuose. Be to, „Belgazprombank“ byloje buvo atliktos kratos ir kitose baltarusių finansų bendrovėse.

Išvakarėse politiko rinkimų štabas pranešė, kad V. Babarikos rinkimų fondo sąskaita buvo užblokuota.

Baltarusijos nacionalinis bankas sekmadienį įvedė „Belgazprombank“ laikinąjį išorinį valdymą. Šio komercinio banko akcijas kontroliuojanti Rusijos dujų milžinė „Gazprom“ tokį žingsnį pavadino tarptautinės teisės „šiurkščiu pažeidimu“.

„Belgazprombank“ Baltarusijoje veikia nuo 1990 metų. „Gazprom“ ir jos kontroliuojamas bankas „Gazprombank“ valdo po 49,8 proc. šio banko akcijų.

V. Babarika vadovavo „Belgazprombank“ nuo 2000 metų vidurio iki šių metų gegužės, kai paskelbė apie savo planus siekti prezidento posto.

Baltarusijos prezidento rinkimai turi įvykti gegužės 9 dieną.