Pasak jo, dėl šios priežasties papildomai iškelta baudžiamoji byla dėl nusikalstamo susivienijimo sukūrimo.

„Remdamasi tyrimo rezultatais, atsižvelgdama į surinktus įrodymus Generalinė prokuratūra priėjo vienareikšmiškos išvados, kad pagal bylą kaltinamų asmenų veiksmus būtina kvalifikuoti kaip padarytus nusikalstamame susivienijime“, – sakė A. Koniukas.

„Atsižvelgiant į tai, kad nusikalstamos veikos buvo vykdomos sistemingai, ilgą laiką, naudojant tarptautines neteisėtas schemas, jos sukėlė realią grėsmę mūsų šalies nacionalinio saugumo interesams tiek finansinėje, tiek ir kitose srityse. Todėl tolesnis baudžiamosios bylos tyrimas buvo perduotas Baltarusijos valstybės saugumui“, – pridūrė jis.

Kaip jau buvo skelbta, ketvirtadienį Minske buvo sulaikytas pagrindiniu Aleksandro Lukašenkos varžovu rugpjūtį numatytuose šalies prezidento laikomas Viktoras Babarika, iki praėjusio mėnesio daug metų vadovavęs „Belgazprombank“.

Valstybės kontrolės komiteto vadovas Ivanas Tertelis skelbė, jog V. Babarika sulaikytas, „nes buvo neteisėtos veiklos organizatorius bei vadovas, bandė paveikti liudytojų parodymus, paslėpti anksčiau padarytų nusikaltimų pėdsakus“.

Baudžiamoji byla, kurią tiriant praėjusią savaitę buvo atliktos „Belgazprombank“ būstinėje, iškelta dėl įtariamo mokesčių vengimo bei neteisėtais būdais įgytų lėšų legalizavimo.

Baltarusijos nacionalinis bankas sekmadienį įvedė „Belgazprombank“ laikinąjį išorinį valdymą. Šio komercinio banko akcijas kontroliuojantis Rusijos dujų gigantas „Gazprom“ tokį žingsnį pavadino tarptautinės teisės „šiurkščiu pažeidimu“.