Tyrėjai COVID-19 sukeliančio viruso SARS-CoV-2 genetinių pėdsakų aptiko nuotekų mėginiuose, jie praėjusių metų pabaigoje buvo paimti Milane ir Turine, taip pat – sausio mėnesį Bolonijoje, sakoma ISS pareiškime, kurį penktadienį matė naujienų agentūra AFP.

Pirmasis žinomas COVID-19 vidaus atvejis Italijoje buvo užregistruotas vasario viduryje.

Gauti rezultatai „padės geriau suprasti viruso cirkuliacijos Italijoje pradžią“, skelbia ISS.

Taip pat priduriama, kad jie „pagrindžia susistemintus tarptautinius duomenis“ bei ėminių, atliekant tyrimą, svarbą.

Italija buvo pirmoji Europos valstybė, kuriai taip skaudžiai smogė koronavirusas, ir pirmoji pasaulyje, įvedusi karantiną valstybės mastu.

Pirmas žinomas atvejis (neskaitant poros turistų iš Kinijos) – pacientas iš Lombardijos regiono, Kodonjo miesto. Vasario 21 dieną šalies valdžia minėtąjį miestą paskelbė raudonąja zona ir nurodė jį uždaryti.

Netrukus tokiu pačiu pavyzdžiu teko pasekti dar devyniems Lombardijos ir Veneto regionų miestams. Kovo pradžioje karantinas išplito po visą šalį.

Italijoje koronavirusas pražudė daugiau nei 34 tūkst. 500 žmonių.

ISS vandens kokybės ekspertė Giuseppina La Rosa kartu su savo komanda nuo 2019 metų spalio iki 2020 metų vasario ištyrė 40 nuotekų vandens ėminių. Rezultatai, patvirtinti dvejose skirtingose laboratorijose dviem skirtingais būdais, atskleidė, jog SARS-Cov-2 aptikta mėginiuose, paimtuose Milane ir Turine 2019 metų gruodžio 18 dieną, o Bolonijoje – 2020 metų sausio 29 dieną.

2019 metų spalio ir lapkričio mėginių atsakymai buvo neigiami, o tai reiškia, kad tuomet virusas Italijos dar nebuvo pasiekęs, paaiškina G. La Rosa.

Atsižvelgiant į tai, jog labai daug koronavirusu sergančiųjų patyrė lengvų simptomų arba nejuto jokių, vandens tyrimai gali būti veiksminga priemonė virusui aptikti dar prieš kliniškai patvirtinant pirmus atvejus teritorijose, kur dar neprasidėjo protrūkis.

ISS teigimu, jie jau paragino šalies sveikatos apsaugos ministeriją imtis koordinuoti reguliarų vandens mėginių tyrimą nutekamuosiuose vamzdžiuose prieš nuotekoms pasiekiant valymo įrenginius, nes „tai patikima priemonė kuo greičiau aptikti ir stebėti viruso cirkuliaciją skirtingose teritorijose“.

Liepą ketinama pradėti bandomąjį tokių tyrimų projektą turistų pamėgtuose kurortuose, tikimasi, kad iki rudens pavyks šalyje įdiegti visos šalies nuotekų vandens stebėsenos sistemą.

Kinija apie protrūkį PSO informavo gruodžio 31-ąją. Sausio 3 dieną šalis susisiekė su JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrais (CDC), o sausio 8-ąją viešai paskelbė, kad patogenas yra naujas koronavirusas.

Kovo mėnesį laikraštis „South China Morning Post“, kur cituojami Kinijos vyriausybės pateikti duomenys, pranešė, kad pirmas užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejis Kinijoje buvo išaiškintas dar praėjusių metų lapkritį.

Remiantis pateiktais duomenimis, pirmas užsikrėtimo atvejis buvo nustatytas lapkričio 17 dieną 55 metų Hubėjaus provincijos gyventojui.

Nuo tos dienos medikai kasdien nustatydavo nuo vieno iki penkių naujų tokių atvejų.

Gruodžio 15 dieną užsikrėtusiųjų jau buvo 27, o gruodžio 20-ąją – 60. Pasak medikų bendruomenės atstovų, Kinijos medikai tik gruodžio pabaigoje suprato, kad susidūrė su nauja infekcine liga.

2019 metų gruodžio 27 dieną vienas Hubėjaus provincijos gydytojas pranešė Kinijos valdžios pareigūnams, kad susirgimų priežastis – naujo tipo koronavirusas. Tada jau buvo užregistruota 180 virusu užsikrėtusių žmonių, tačiau gydytojai nežinojo apie visus susirgimo atvejus.

2019 metų gruodžio 31 dieną užsikrėtusiųjų koronavirusu buvo jau 266, o 2020 metų sausio 1-ąją – 381.