Šios kampanijos tikslas parodyti, kiek daug šalyje žmonių, kuriems rūpi pokyčiai, skelbia news.tut.by.

Minsko centre ketvirtadienio vakarą tūkstančiai antivyriausybinių protestuotojų spontaniškai suformavo 4-5 km ilgio žmonių grandinę, mosavo šalies vėliavomis ir skandavo „Laisvės!“.

Akcija prasidėjo 18 val. vakaro aikštėje prie Baltarusijos Filharmonijos, o 22 val. žmonių grandinė jau buvo nusidriekusi iki Nepriklausomybės aikštės.

„Būti kovotoju ant sofos ir rašyti komentarus „YouTube“ kanale jau nebepakanka. Atėjo laikas parodyti, kad mūsų iš tikrųjų 97 proc. tų, kurie šalyje nori permainų, laisvų rinkimų ir geresnės ateities mūsų Baltarusijai“, – teigia akcijos organizatoriai.

Muliavino bulvare žurnalistai pastebėjo stovintį juodos spalvos mikroautobusą „Ford Transit“ su civiliais drabužiais vilkinčiais pareigūnais bei du autobusus, pilnus uniformuotų pareigūnų. Valstybinė kelių inspekcija uždarė Nepriklausomybės prospektą.

Kai žmonės, dauguma su kaukėmis ir laikydamiesi saugaus atstumo, pradėjo rikiuotis prospekte, šalia patruliavo milicijos pareigūnai, o civiliais drabužiais vilkintis jų kolega prašė žmonių laikytis arčiau pastatų.

Pravažiuojantys vairuotojai reiškė solidarumą akcijos dalyviams signalizuodami.

Žmonės grandinėje stovėjo ir po vidurnakčio. Vėliau po truputį pradėjo skirstytis.

Baltarusijos valdžia ketvirtadienį dėl įtariamų finansinių nusikaltimų sulaikė pagrindinį prezidento Aleksandro Lukašenkos varžovą V. Babariką, siekiantį mesti jam iššūkį per rugpjūtį vyksiančius rinkimus, patvirtino Valstybės kontrolės komiteto vadovas Ivanas Tertelis.

„Babarika yra sulaikytas, nes jis buvo neteisėtos veiklos organizatorius bei vadovas ir bandė paveikti liudytojų parodymus, paslėpti anksčiau padarytų nusikaltimų pėdsakus, o dar prieš kelias dienas – išimti didelę sumą iš jo valdomų sąskaitų“, – žurnalistams sakė I. Tertelis.

Jis pridūrė, kad banko „Belgazprombank“, kuriam anksčiau vadovavo V. Babarika, byla „nagrinėjama keliomis kryptimis“.

„Visų pirma, kalbama apie machinacijas su vekseliais, kurių vertė viršija 60 mln. dolerių (53 mln. eurų); dėl jų į pavaldžių institucijų užsienio sąskaitas buvo pervestos didelės valiutos sumos“, – nurodė I. Tertelis.

„Be to, aptikome plovimo schemų, pagal kurias į užsienio bankus buvo siunčiamos didelės valiutos sumos pavaldžioms struktūroms. Viena iš tokių struktūrų yra latvių bankas ABLV“, – tęsė Valstybės kontrolės komiteto pirmininkas.

Anot jo, remiantis iš Latvijos gautais duomenimis, „iš „Belgazprombank“ sąskaitų į banko [ABLV] sąskaitas buvo pervesta daugiau nei 430 mln. dolerių (383 mln. eurų)“, – pažymėjo I. Tertelis.

Be to, pridūrė jis, „užfiksavome daugybę atvejų, kai banko asmenys paėmė kyšį mainais į kreditus, suteiktus verslininkams ir asmenims, turintiems, taip sakant, blogą paskolų istoriją“.

„Taip pat nustatyta, kad daugelis pareigūnų prisidėjo prie schemų organizavimo, faktiškai priverčiant piliečius gauti savo vardu paskolas, o vėliau pervedant lėšas ir parūpinant šias lėšas piliečiams už palūkanas“, – pareiškė pareigūnas.

Praėjusią savaitę vyko kratos su V. Babarika susijusiose bendrovėse, jo vadovauto „Belgazprombank“ būstinėje, tiriant baudžiamąją bylą dėl mokesčių vengimo ir neteisėtais būdais įgytų lėšų legalizavimo. Buvo sulaikyta mažiausiai 12 žmonių, tačiau įtarimai galimam A. Lukašenkos pagrindiniam varžovui rinkimuose nebuvo oficialiai pareikšti.

Nacionalinė televizija pranešė, kad kai kurie šiame tyrime sulaikytų žmonių liudijo prieš V. Babariką.

Baltarusijos nacionalinis bankas sekmadienį įvedė „Belgazprombank“ laikinąjį išorinį valdymą. Šio komercinio banko akcijas kontroliuojanti Rusijos dujų milžinė „Gazprom“ tokį žingsnį pavadino tarptautinės teisės „šiurkščiu pažeidimu“.

„Belgazprombank“ Baltarusijoje veikia nuo 1990 metų. „Gazprom“ ir jos kontroliuojamas „Gazprombank“ turi po 49,8 proc. šio banko akcijų.

V. Babarika vadovavo „Belgazprombank“ nuo 2000 metų vidurio iki šių metų gegužės, kai paskelbė apie savo planus siekti prezidento posto.

Buvusios sovietinės respublikos teisėsaugos institucijos prieš rinkimus, per kuriuos A. Lukašenka sieks perrinkimo šeštai kadencijai, griežtai dorojasi su opozicijos kandidatais.

Rengiantis rugpjūčio 9-osios balsavimui buvo pastebėtas opozicijos sujudimas, o daugybė žinomų veikėjų buvo sulaikyti.

Birželio pradžioje iškilus Baltarusijos opozicijos politikas Nikolajus Statkevičius gavo 15 parų arešto, pareigūnams sulaikius dešimtis aktyvistų po visoje šalyje vykusių demonstracijų.

Pirmadienį jo sutuoktinė pranešė, kad N. Statkevičiui buvo skirta dar 15 parų administracinio arešto,

Kitas populiarus opozicijos tinklaraštininkas Sergejus Tichanovskis, vadinantis A. Lukašenką „tarakonu“, buvo suimtas praėjusį mėnesį dėl viešosios tvarkos pažeidimų. Pareigūnai pradėjo baudžiamąjį tyrimą jo ir jo šalininkų atžvilgiu.

9 mln. gyventojų turinčiai Baltarusijai 65 metų buvęs kolūkio pirmininkas A. Lukašenka vadovauja nuo 1994-ųjų. Pernai lapkritį jis neatmetė galimybės balotiruotis dar du kartus.

Opozicijos aktyvistus jis vadina „nusikaltėlių gaujomis“, kaltindamas juos ketinimu sutrikdyti rinkimus.

Rinkimus ir karinius konfliktus stebinti Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) nuo 1995 metų nė vienų šalyje vykusių rinkimų nepripažino laisvais ir sąžiningais.