Kad kiek įmanoma būtų išvengta įvežtinių atvejų, kai kurių Balkanų šalių piliečiams įvedamas 14 dienų privalomas karantinas, praneša agentūra APA.

Į „juodąjį sąrašą“ šalių, kuriose epidemiologinė situacija yra prasta, įraukta Bosnija ir Hercegovina, Serbija ir Kosovas. Visi iš šių šalių atvykstantys asmenys turės 14 dienų izoliuotis, sakoma pranešime. Sąraše iš viso yra 34 šalys, tarp jų – Šiaurės Makedonija.

„Vyriausybė reaguoja dabar, jog sumažintų galimybę, kad virusas būtų įvežtas iš užsienio, arba jai užkirstų kelią“, - spaudos konferencijoje sakė vyriausybės atstovas Jelko Kačinas.

Slovėnijos epidemiologai ėmė skambinti pavojaus varpais, kai pastarosiomis dienomis vėl išaugo infekcijų skaičiai. „Situacija turi būti vertinama rimtai“, - kalbėjo Slovėnijos visuomenės sveikatos instituto vadovas Miranas Krekas.

Kartu sveikatos ministras Tomazas Gantaras ramino gyventojus. Esą dar „per anksti“ tvirtinti, kad prasidėjo antroji epidemijos banga.

Pirmadienį šalyje buvo patvirtinti trys nauji koronaviruso atvejai, antradienį – keturi, o trečiadienį – jau aštuoni. Per praėjusias dvi savaites registruoti iš viso 26 nauji atvejai, 13 jų – veikiausiai įvežtiniai, daugiausiai – iš Bosnijos ir Serbijos. Dar dešimt atvejų susiję su šiomis įvežtinėmis infekcijomis.

Gegužės 14 d. Slovėnija tapo pirmąja Europos šalimi, paskelbusia COVID-19 epidemijos pabaigą, po to, kai dvi savaites per parą neužregistruota daugiau nei 7 naujų COVID-19 atvejų.

„Slovėnija per pastaruosius du mėnesius suvaldė epidemiją. Šiandien Slovėnijoje epidemiologinė situacija yra geriausia Europoje“, – parlamente kalbėjo premjeras Janezas Janša.

Epidemijos pabaiga reiškia, kad kai kurios priemonės, įskaitant finansinę paramą gyventojams ir verslui, nutrauktos.