Tai yra pirma šalyje policininko žūtis tarnybos metu per daugiau kaip dešimtmetį, kurią ministrė pirmininkė Jacinda Ardern pavadino „sukrečiančiomis naujienomis“.

Policija pranešė, kad pareigūnas su savo kolega vykdydami įprastą patikrinimą sustabdė automobilį, kuriame buvo du žmonės. Vienas iš jų išsitraukė šautuvą ir ėmė šaudyti.

Vienas iš pareigūnų žuvo, o kitas buvo rimtai sužeistas į koją, be to, hospitalizuotas vienas praeivis, kurį kliudė sprukusių įtariamųjų automobilis, sakė policijos komisaras Andrew Costeras.

Policija iškart pradėjo didžiulę įtariamųjų paiešką.

„Tai buvo toks darbas, kurį pareigūnai dirba kasdien, užtikrindami visuomenės saugumą, – žurnalistams sakė A. Costeras. – Niekas nerodė, kad šis darbas bus kuo nors neįprastas.“

Komisaras atsisakė spėlioti dėl galimų išpuolio motyvų.

J. Ardern pareiškė užuojautą žuvusio pareigūno šeimai ir jo kolegoms policijoje.

„Tai sukrečiančios naujienos. Mūsų policijos pareigūnai kasdien sunkiai dirba, kad mes ir mūsų bendruomenės būtume saugūs“, – sakoma jos pareiškime.

Šiuo metu ginkluoti policininkai vakariniame Masio priemiestyje ieško įtariamųjų.

Penktadienį žuvęs pareigūnas yra 23-ias nuo 1890 metų, nušautas tarnybos metu, nurodoma policijos interneto svetainėje. Praėjusį kartą toks incidentas įvyko 2009 metais.

A. Costeras sakė, kad Oklande užpulti pareigūnai buvo neginkluoti.

Praėjusią savaitę policija po svarstymų nusprendė visgi neapginkluoti patrulių. Komisaras A. Costeras nurodė, kad penktadienio incidentas neprivers jo iš naujo svarstyti šio klausimo.