Škotijoje šiuo metu pradedamas antrasis karantino švelninimo etapas, jų iš viso numatyti keturi. Karantinas kasdienį gyvenimą šiame regione padarė dar lėtesnį nei Anglijoje.

„Geriausio būdo palaipsniui išeiti iš karantino tiesiog nėra“, – įstatymų leidėjams sakė N. Sturgeon, kai pranešė apie būsimus žingsnius, siekiant „išvengti akistatos su visomis įmanomomis rizikomis tuo pačiu metu.“

Pirmoji ministrė teigė, kad darbas iš namų ir toliau turėtų išlikti norma, gyventojams nerekomenduojama keliauti toliau nei aštuonis kilometrus, išskyrus tuos atvejus, kai norima susitikti su nedidele šeimos narių ar draugų grupe.

Nuo penktadienio itin pažeidžiamais laikomiems žmonėms su skydeliais vėl galima lauke susitikti su žmonėmis iš kito namų ūkio, nors būriuotis gali tik ne didesnės nei aštuonių asmenų grupės, taip pat galima užsiimti veikla be kontakto, pavyzdžiui, golfu.

Visi kiti asmenys, nesinaudojantys skydeliais, lauke gali susitikti su žmonėmis iš daugiausiai dviejų namų ūkių, grupės taip pat negali būti didesnės nei aštuonių asmenų. Jie privalo išlaikyti ne mažesnį nei dviejų metrų atstumą.

Nuo pirmadienio dantų gydytojai gali suteikti skubią pagalbą, maldos namai atveria duris melstis individualiai, atnaujinamos profesionalių sportininkų treniruotės.

Tačiau įvairios mažmeninės prekybos vietos, pavyzdžiui, turgūs po atviru dangumi, veiklą atnaujinti galės tik birželio 29 d. Visos kitos nebūtiniausių prekių parduotuvės prekybos centruose išliks uždarytos iki kito karantino priemonių švelninimo etapo.

Daugiau informacijos apie dar vieną priemonių švelninimo etapą bus paskelbta liepos 9 d.

„Plane teigėme, kad mažų parduotuvių veiklą norime atnaujinti dar per antrą švelninimo etapą, taip ir padarysime“, – sakė N. Sturgeon.

Jungtinės Karalystės (JK) premjeras Borisas Johnsonas karantino priemones Anglijoje atšaukia kur kas greičiau, šią savaitę jau atidaromos nebūtiniausių prekių parduotuvės ir prekybos centrai, premjeras viliasi, kad kai kurie barai ir restoranai duris lankytojams atvers jau kitą mėnesį.