„Teigiamai vertiname „Telegram“ įkūrėjo pasiryžimą kovoti su terorizmu ir ekstremizmu. „Roskomnadzor“, suderinusi šį klausimą su Rusijos generaline prokuratūra, atsisako reikalavimų apriboti prieigą prie susirašinėjimo programėlės „Telegram“, – paaiškino agentūros atstovai.

Jie pridūrė, kad „yra pasirengę bendradarbiauti su visomis šalyje veikiančiomis interneto bendrovėmis, siekdami greitai stabdyti teroristinės ir ekstremistinės informacijos plitimą, vaikų pornografiją bei savižudybės ir narkotikų reklamą“.

Anksčiau „Telegram“ įkūrėjas Pavelas Durovas paskelbė palaikantis deputatų iš opozicinės partijos „Teisingoji Rusija“ iniciatyvą atblokuoti šios programėlės veikimą Rusijoje.

„Sveikinu šią iniciatyvą. Atblokavimas leis 30 mln. „Telegram“ vartotojų Rusijoje patogiau naudotis šia paslauga. Be to, ji galėtų turėti teigiamą poveikį inovacijų plėtrai ir nacionaliniam saugumui“, – ketvirtadienį savo „Telegram“ kanale parašė P. Durovas.

2018-ųjų balandį liepus telekomunikacijų paslaugų teikėjoms užblokuoti programėlę, ji tapo trumpam nebeprieinama, tačiau jau po kelių valandų vėl pradėjo veikti ir iki šiol yra plačiai naudojama. Vieni aktyviausių vartotojų buvo rusų vyriausybės pareigūnai, o tam tikros valstybinės institucijos turi joje savo oficialius, aktyvius kanalus.

Maskvos teismas užpernai patenkino reguliavimo tarnybos „Roskomnadzor“ prašymą blokuoti „Telegram“ veikimą Rusijos teritorijoje.

Toks sprendimas buvo priimtas programėlės operatorei atsisakius vykdyti Federalinės saugumo tarnybos (FSB) reikalavimą pateikti susirašinėjimo šifravimo kodus programėlės vartotojų žinutėms netrukdomai skaityti.

FSB teigimu, kai kurios žinutės „gali būti naudojamos vykdant neteisėtą veiklą“.

Teismas nutarė, kad „Telegram“ blokavimas gali būti atšauktas, jei specialiajai tarnybai bus pateikti minėti kodai.

„Telegram“ įkūrėjas P. Durovas anksčiau pareiškė, kad FSB įsakymo neįmanoma įvykdyti dėl techninių priežasčių.

2018-ųjų spalį Rusijos skaitmeninės plėtros, ryšių ir visuomenės informavimo ministerija pripažino, kad „Telegram“ visiškai blokuoti neįmanoma.