Turkija ankstų trečiadienį pradėjo naują operaciją Šiaurės Irake, kur, kaip manoma, slepiasi uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK) nariai. Turkija laiko PKK teroristine organizacija.

Irako užsienio reikalų ministerija ketvirtadienį iškvietė Turkijos ambasadorių Fatihą Yildizą ir įteikė jam „griežtai suformuluotą memorandumą, reikalaujantį nutraukti tokius provokuojančius veiksmus“.

„Pabrėžiame, kad Turkija privalo liautis bombarduoti ir išvesti iš Irako teritorijos savo puolančias pajėgas“, – nurodoma ministerijos pareiškime.

Tai jau antras kartas per savaitę, kai Bagdadas iškvietė F. Yildizą. Antradienį ambasadorius buvo iškviestas į Užsienio reikalų ministeriją po Turkijos antskrydžių prieš PKK bazes Irake.

Po susitikimo F. Yildizas teigė pasakęs Irako pareigūnams, kad jei Bagdadas nesiims veiksmų prieš sukilėlius, Ankara „tęs kovą su PKK, nesvarbu, kur ji bebūtų“.

Turkija ir jos sąjungininkai Vakaruose laiko PKK teroristine organizacija.

PKK daugiau kaip tris dešimtmečius tęsia sukilimą Turkijos pietryčiuose, kur daugumą gyventojų sudaro kurdai. Nuo konflikto pradžios 1984 metais žuvo dešimtys tūkstančių žmonių. PKK turi savo būstinę kaimyniniame Irake.

Turkijos kariuomenė reguliariai rengia antskrydžius prieš kurdų kovotojų pozicijas Turkijos pietryčiuose ir kaimyninio Irako šiaurėje.