Trečiadienį parlamentas 437 balsais prieš 102 nubalsavo, kad būtų ratifikuotas 2013 metais pasirašytas „atviro dangaus“ susitarimas, leisiantis Izraelio ir 27 Europos Sąjungos valstybių narių oro linijoms naudotis viena kitos oro uostais.

Anksčiau buvo atmesta iniciatyva atidėti ratifikavimo procesą protestuojant prieš aneksijos planus, 278 parlamentarams nubalsavus už, 388 – prieš, o dar 20 susilaikius.

Izraelio užsienio reikalų ministerijos išplatintame pareiškime aneksijos klausimas neminimas, tačiau pabrėžiama, kad sprendimą ratifikuoti dokumentą nulėmė šalies ambasadorių Europoje „tebededamos ir intensyvios diplomatinės pastangos“.

Belgija, Estija, Prancūzija ir Vokietija praėjusį mėnesį paskelbė bendrą pareiškimą, ragindamos Izraelį nepriimti „jokio vienašalio sprendimo, kuris leistų aneksuoti bet kurią okupuotą palestiniečių teritoriją“.

Tačiau panašu, kad valstybės narės nepasiekė konsensuso dėl bendros pozicijos dėl Izraelio ketinimų.

„Galutinis šio susitarimo ratifikavimas yra svarbi Izraelio ir ES ryšių apraiška“, – Izraelio pareiškime cituojamas užsienio reikalų ministras Gabi Ashkenazi.

„Tai yra svarbi žinia, užtikrinsianti turizmo ir aviacijos pramonių atsigavimą“, – teigė jis.

Prasidėjus koronaviruso pandemijai Izraeliui teko sustabdyti beveik visus vidinius ir užsienio skrydžius, todėl buvo suduotas skaudus smūgis jo gyvybiškai svarbioms turizmo ir oro susisiekimo įmonėms.

Izraeliečių premjeras Benjaminas Netanyahu, kalbėdamas per jo kolegos graiko Kiriako Micotakio vizitą Jeruzalėje, pabrėžė, kad laipsniškas skrydžių atnaujinimas būtų tvarus tik tuo atveju, jei sergamumo koronavirusine infekcija COVID-19 lygis liks kontroliuojamas.

9 mln. gyventojų turinti žydų valstybė kol kas palyginti gerai valdo epidemiją: virusu užsikrėtė maždaug 20 tūkst. piliečių, o kiek daugiau nei 300 mirė.

Tačiau pastarosiomis savaitėmis švelninant karantino priemones, padaugėjo užsikrėtimo atvejų, todėl nuogąstaujama, jog suvaržymus gali tekti atnaujinti.