Atlantos apygardos prokuroras Paulas Howardas sakė, kad policininkas Garrettas Rolfe'as nepateisinamai nušovė bėgantį Rayshardą Brooksą ir dar labiau apsunkino padėtį spardydamas ant žemės gulintį ir kraujuojantį vyrą. Šis incidentas buvo naujausias iš atvejų, išprovokavusių pyktį dėl afroamerikiečių žūties nuo policijos veiksmų.

Prokuroras taip pat sakė, kad G. Rolfe'as ir kitas pareigūnas Devinas Brosnanas pažeidė daug policijos taisyklių birželio 12-ąją sulaikę R. Brooksą, miegojusį savo automobilyje prie vietos greitojo maisto restorano „Wendy's“.

„Padarėme išvadą, jog tuo metu, kai į p. Brooksą buvo šauta, jis nekėlė realios grėsmės pareigūnų gyvybei ar... sveikatai“, – sakė P. Howardas.

11 kaltinimų


R. Brooksas buvo nušautas mažiau nei trys savaitės po to, kai gegužės 25-ąją Mineapolyje dėl šiurkščių policininko veiksmų mirus antrankiais surakintam afroamerikiečiui George'ui Floydui visoje šalyje kilo nauja pasipiktinimo rasizmu ir policijos brutalumu banga.

R. Brookso žūtis išprovokavo naujus piktus protestus ir privertė atsistatydinti Atlantos policijos viršininkę.

Pasak P. Howardo, išduotas G. Rolfe'o arešto orderis dėl 11 kaltinimų, įskaitant nužudymą, užpuolimą sunkinančiomis aplinkybėmis ir policijos procedūrų pažeidimus.

Už nužudymą policininkui gali būti skirta mirties arba įkalinimo iki gyvos galvos bausmė.

D. Brosnanui, kuris sutiko būti valstijos liudytojas, pateikti trys kaltinimai, įskaitant užpuolimą sunkinančiomis aplinkybėmis.

D. Brosnanas ir G. Rolfe'as praėjusį penktadienį rado R. Brooksą miegantį savo automobilyje prie minėto restorano.

20 minučių vyko ramus bendravimas, pareigūnai patikrino alkoholio koncentraciją R. Brookso kraujyje ir gavę teigiamus testo rezultatus norėjo areštuoti jį dėl vairavimo apsvaigus.

Po trumpų grumtynių R. Brooksas pabėgo su vieno iš pareigūnų elektros šoko įtaisu, o jam pakėlus ranką taikytis į juos, G. Rolfe'as du kartus vyrui į nugarą.