Indija, Meksika, Norvegija ir Airija buvo išrinktos nenuolatinėmis narėmis, o dėl Džibučio ir Kenijos bus balsuojama antrajame rate ketvirtadienį. Per pirmąjį balsavimą nė viena iš šių Afrikos šalių negavo pergalei reikalingų dviejų trečdalių balsų.

Į vieną iš Vakarams skirtų vietų pretendavusi Kanada vėl pralaimėjo Airijai ir Norvegijai; tai tikriausiai bus smūgis ministrui pirmininkui Justinui Trudeau.

Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono grupėje Indija, kuri nesėkmingai bando užsitikrinti nuolatinę vietą išplėstoje Saugumo Taryboje, be konkurencijos surinko 184 iš 192 rinkimuose dalyvavusių šalių balsus.

Šis rezultatas reiškia, kad Indija dabar turės vietą prie to paties stalo kaip Kinija. Vos prieš kelias dienas šios šalys susiginčijo dėl savo sienos Himalajuose ir kaltino viena kitą dėl susirėmimo, per kurį žuvo mažiausiai 20 Indijos karių.

Meksika, su kuria taip pat niekas nesivaržė, gavo 187 balsus.

Afrikos šalys anksčiau išsirinkdavo savo kandidatę, bet šįkart nesugebėjo iškelti vienos valstybės. Kenija gavo 113 balsų, o Džibutis – 78.

Saugumo Taryboje yra 10 nenuolatinių narių ir veto teisę turintis „didysis penketas“: Didžioji Britanija, Kinija, Prancūzija, Rusija ir Jungtinės Valstijos.

Generalinė Asamblėja trečiadienį taip pat išrinko turkų diplomatą Volkaną Bozkirą savo pirmininku 2020–2021 metų sesijai.

V. Bozkiras buvo vienintelis kandidatas, bet Armėnija, Kipras ir Graikija, kurių santykiai su Turkija istoriškai yra įtempti, jo kandidatūrai nepritarė, tad jo nebuvo galima išrinkti konsensusu ir šalys turėjo balsuoti.

Savo namus dėl smurto turėjo palikti per 1 proc. visos žmonijos


Beveik 80 mln. žmonių buvo priversti palikti savo namus dėl smurto ir persekiojimų, o tai reiškia, jog daugiau kaip 1 proc. žmonijos šiuo metu yra perkeltieji asmenys, ketvirtadienį paskelbė Jungtinės Tautos.

Naujoje JT pabėgėlių agentūros ataskaitoje sakoma, kad praėjusių metų pabaigoje rekordiškai daug – 79,5 mln. – žmonių buvo pabėgėliai, prieglobsčio prašytojai užsienyje ar pabėgėliai savo šalių viduje.

„Vienas procentas pasaulio populiacijos negali grįžti į savo namus dėl... karų, persekiojimo, žmogaus teisių pažeidimų ir kitų smurto formų“, – naujienų agentūrai AFP sakė JT Pabėgėlių reikalų agentūros (UNHCR) vadovas Filippo Grandi.