Pandemijos metu mokyklų, parduotuvių ir restoranų neuždariusioje Švedijoje užsikrėtimų lygis žymiai didesnis nei bet kurioje kitoje Šiaurės regiono šalyje. Švedijos mirtingumo nuo COVID-19 rodikliai yra vieni prasčiausių pasaulyje. Mokslininkai tebesiekia išsiaiškinti, ar išplitęs užkratas gali reikšti, jog susiformavo tvirtesnis grupinis imunitetas.

Pasak vyriausiojo Švedijos epidemiologo Anderso Tegnellio, „grupinio imuniteto susiformavimo tendencija yra stulbinamai lėta“. Jis taip pat teigė, kad „sudėtinga paaiškinti, kodėl taip yra“.

Trečiadienį interviu „Radio Sweden“ A. Tegnellis sakė, kad svarbu atsiminti, jog „visų tokių matavimų atveju susiduriama su vėlavimu“.

Privačios kompanijos „Werlabs AB“ atlikta 50 tūkst. testų analizė parodė, kad maždaug 14 proc. per pastarąsias šešias savaites Stokholmo regione testuotų žmonių išsivystė COVID-19 antikūnai. Šis rezultatas palygintas su šį mėnesį Bergame, kuris buvo tapęs COVID-19 epicentru Italijoje, paskelbto tyrimo rezultatais: paaiškėjo, kad čia antikūnai susidarė 57 proc. žmonių.

Andersas Tegnellis

Švedijoje „imuniteto susidarymo atvejų skaičius šiandien gerokai arčiau mūsų prognozių nei anksčiau. Šie 14 proc. buvo prieš dvi ar tris savaites, vadinasi, šiandien imuniteto lygis gali būti didesnis“, – „Radio Sweden“ aiškino A. Tegnellis.

Švedijos požiūris į kovą su COVID-19 buvo vienas prieštaringiausių pasaulyje. Skirtingai nei likusiose Skandinavijos šalyse, kur vyriausybės greitai įvedė griežtus ribojimus, Švedijoje gyventojams buvo patariama laikytis socialinio atstumo, tačiau didžioji dalis šalies liko atvira.

Kai kurie analitikai prognozavo, kad švelnesnės priemonės išeis į naudą Švedijos ekonomikai. Tačiau didelis mirštamumas šalyje sukėlė akivaizdžią neigiamą reakciją, o neseniai atlikta apklausa leidžia spręsti, kad dauguma švedų nebepasitiki Švedijos kovos su virusu strategija.

A. Tegnellis ir šalies premjeras Stefanas Lofvenas tvirtino, jog Švedijos pasirinkta strategija yra teisinga. Remtasi prielaida, kad su COVID-19 teks gyventi ilgą laiką, vadinasi, trumpalaikis karantinas galiausiai nepadės, o vyriausybėms reikia kurti tvaresnius gyvenimo su virusu modelius.