Kim Jong Uno režimas dabar greičiausiai laikysis priemonių, kurios neprovokuotų JAV kariuomenės – su 28 000 JAV karių Pietų Korėjoje, turinčių saugoti Pietų Korėją nuo Šiaurės Korėjos keliamų grėsmių, ir daug geresne ginkluote, palyginti su sovietinės eros ginklais Šiaurės Korėjos arsenale. Be to, Kim Jong Unas, manoma, ieškos būdų, kaip neįskelti pykčio žiežirbų santykiuose su Kinija, kuri yra pagrindinė Šiaurės Korėjos geopolitinė ir ekonominė geradarė.

Ir vis dėlto Pchenjanas turi daugybę variantų, kaip paspausti Pietų Korėjos prezidentą Moon Jae-iną, kuris ištisus mėnesius ragina susėsti prie derybų stalo ir siekia ekonominių mainų, bet neatsiriboja nuo pasaulinių sankcijų režimo, dusinančio Šiaurės Korėjos nualintą ekonomiką. Kim Jong Unas yra pirmasis Šiaurės Korėjos lyderis, dalyvaujantis tiesioginėse derybose su veikiančiu JAV prezidentu, todėl dabar į Moon Jae-iną jis žiūri į kaip kišantį nosį ne į savo reikalus įkyruolį, kuris mėgina būti tiltu tarp jo ir Donaldo Trumpo.

Iki šiol Pietų Korėjos prezidentas nebuvo itin linkęs imtis atsakomųjų priemonių prieš režimą, nenorėdamas rizikuoti apvilti savo šalininkus, kuriems pažadėjo suartinti abi Korėjas. Taip yra ir atsižvelgus į tai, kad prekyba tarp abiejų šalių, kuri kitados sudarė apie 10 proc. Šiaurės Korėjos ekonomikos dydžio, susitraukė beveik iki nulinio lygio dėl pasaulinių sankcijų, įvestų Pchenjanui dėl jos branduolinių ginklų ir balistinių raketų programų.

Žemiau pateikiami keli galimi scenarijai artimiausiu metu:

Dar didesnė destrukcija

Kim Jong Unas pernai spalį pagrasino nugriauti Pietų Korėjos statytas konstrukcijas Šiaurės Korėjos kalnų kurorte, pareikšdamas, kad jos atrodo kaip „laikinos palapinės katastrofos ištiktame rajone“.

Korėjos pusiasalio kalnų Kimgangsano turizmo kompleksas, kurį pastatė Pietų Korėjos bendrovės „Hyundai Group“ padalinys ir kuris jau daugiau nei dešimt metų yra uždarytas lankytojams, buvo atidarytas 1998 metais kaip bendradarbiavimo tarp dviejų šalių, oficialiai vis dar kariaujančių tarpusavyje, simbolis. Jame įrengti viešbučiai, restoranai, parduotuvių galerijos ir koncertų salė. Moon Jae-inas aktyviai ragina Šiaurės Korėją vėl atidaryti kompleksą. „Hyundai Asan Corp.“ tvirtina iš viso investavusi 767 mlrd. vonų (653 mln. JAV dolerių). 2008 metais Pietų Korėjos piliečiams buvo nurodyta išvykti iš kurorto, po to, kai vienas Šiaurės Korėjos karys nušovė 53-jų metų turistę iš Pietų Korėjos, kuri nuklydo nuo patvirtinto maršruto.

Karinių pajėgų veiksmai

Likus kelioms valandoms iki Šiaurės Korėjai susprogdinant ryšių su Pietų Korėja biuro pastatą, šalis pareiškė svarstanti „veiksmų planą“ grąžinti karius į kai kurias demilitarizuotos zonos, skiriančios pusiasalį, teritorijas. Trečiadienį ji aiškiai išdėstė savo ketinimus dislokuoti karius savo demilitarizuotoje pusėje, kur ji turėjo bendrų projektų su Pietų Korėja.

Tai teritorija vakariniame pasienio Kesongo mieste, su bendru gamyklų parku ir ryšių biuro būstine, ir bendru kalnų Kimgangsano turizmo kompleksu. Kariai iš šių vietų buvo išvesti, siekiant įgyvendinti minėtus bendrus projektus. Šalis, per nauja atidarydama dešimt pasienio postų, pažeistų susitarimą, kurį 2018 metais Moon Jae-inas pasiekė su Kim Jong Unu, siekdamas sumažinti įtampą pasienyje.

Olimpinės svajonės

Po 2018 metais Pietų Korėjoje vykusių žiemos olimpinių žaidynių, per kurias abi šalys žygiavo po viena vėliava, atrodo mažai tikėtina, kad panaši procesija įvyks Tokijuje, kai kitais metais vyks vasaros žaidynės. Abi šalys 2019 metais pranešė Tarptautiniam olimpiniam komitetui svarstančios apie bendrą eiseną ir kelias bendras komandas. Bet po to, kai Šiaurės Korėja šią savaitę nutraukė ryšius su Pietų Korėja, įpykusi dėl kitapus sienos skraidinamų skrajučių prieš Pchenjano režimą, dabar beveik neįmanoma kažką konkrečiai derinti.

Raketų programų plėtra

Nuo 2019 metų Šiaurės Korėja atliko kelių trumpojo nuotolio balistinių raketų, galinčių smogti visoje Pietų Korėjos teritorijoje – įskaitant ir JAV karines bazes, – testus. Šios kieto kuro raketos yra vienos iš naujų ginklų, paplitusių valdant Kim Jong Unui, jas paprasčiau nuslėpti ir dislokuoti nei jo senesnes raketas. Arsenalą sudaro ir balistinės raketos su branduoliniu potencialu KN-23, skirtos išvengti JAV raketų-perėmėjų pusiasalyje. Kim Jong Unas, norėdamas daryti spaudimą Seului, gali paspartinti trumpojo nuotolio ginklų programą.

Ginkluotas konfliktas

Tai didžiausios rizikos variantas, bet jį Šiaurės Korėja jau ne kartą naudojo, visų pirma, prieš dešimt metų, kai buvo įtariama torpedavus Pietų Korėjos karo laivą, per incidentą žuvo 46 jūreiviai; taip pat po kelių mėnesių, kai bombardavo Pietų Korėjos salą, tąsyk žuvo du kariai ir du civiliai. Bet koks išpuolis, kai peržengiamos ribos, gali peraugti į karą. Išpuolis, išprovokuojantis Pietų Korėjos piliečių žūtis paverčia niekais bet kokius raginimus, girdimus iš pažangiosios Moon Jae-ino stovyklos, atnaujinti draugiškus santykius broliškos vienybės vardan.