30 valstybių aljansas kuria planus, kad būtų pasirengęs galimam viruso sugrįžimui, sakė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

Pandemijai pradėjus ristis per pasaulį, kai kurioms šalims buvo sunku apsirūpinti tokiomis būtiniausiomis priemonėmis kaip medicininės kaukės.

Gynybos ministrai šią savaitę turėtų pasirašyti naują operatyvinį planą, kaip valdyti atsaką į potencialią antrąją pandemijos bangą.

Plane numatoma sukaupti asmeninės apsaugos priemonių ir kitų išteklių atsargas, kad prireikus jas būtų galima greitai išdalyti.

Taip pat bus įkurtas specialus daugelio milijonų eurų fondas medicininėms prekėms pirkti ir medikų bei pacientų transportavimui apmokėti, kai to reikės.

Šios priemonės „užtikrins mūsų galimybes stiprinti savo atsaką į galimą antrąją pandemijos bangą, kad itin svarbi pagalba laiku pasiektų reikiamą vietą“, sakė J. Stoltenbergas.

Pasak jo, Aljansas jau padėjo savo narėms ir šalims partnerėms reaguoti į jų koronaviruso protrūkius. Buvo surengta maždaug 350 skrydžių gyvybiškai svarbiai įrangai gabenti.