Užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas tai sakė Maskvoje lankantis jo kolegai iš Irano Mohammadui Javadui Zarifui. Vizitas vyksta Teheranui siekiant atremti kritiką dėl atsisakymo leisti tikrinti du objektus, kuriuose anksčiau galėjo vykti branduolinė veikla.

Naujausias ginčas dėl galimybių tikrinti Irano objektus kilo toliau griūnant istoriniam Irano 2015 metų susitarimui su pasaulio galybėmis – Bendram išsamių veiksmų planui (JCPOA).

„Darysime viską, kad niekas negalėtų sunaikinti šių susitarimų“, – po derybų su M. J. Zarifu žurnalistams sakė S. Lavrovas.

Jis kaltino JAV bandymais „manipuliuoti“ Jungtinių Tautų Saugumo Taryba siekiant daryti spaudimą Iranui.

„Vašingtonas neturi teisės bausti Irano“ veikdamas JT Saugumo Tarybą, sakė S. Lavrovas ir pridūrė, kad JAV planai pratęsti ginklų embargą Teheranui „prieštarauja tarptautinei teisei“.

Deryboms prasidedant S. Lavrovas pabrėžė, kad Rusija griežtai priešinsis bet kokiems bandymams „propaguoti antiiranietišką darbotvarkę“.

M. J. Zarifas plėtotę dėl JCPOA pavadino „labai pavojinga“.

Pagal JCPOA Iranas įsipareigojo apriboti savo branduolinę programą mainais į sankcijų sušvelninimą ir kitokią naudą.

Tačiau Teheranas pamažu atsisako savo įsipareigojimų, JAV prezidentui Donaldui Trumpui prieš dvejus metus nusprendus pasitraukti iš JCPOA ir sugrąžinti sankcijas Iranui.

Irano sodrinto urano atsargos dabar beveik aštuonis kartus viršija JCPOA numatytą limitą, sakoma anksčiau šį mėnesį paskelbtame Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) įvertinime.

Tačiau sodrinimo laipsnis vis dar gerokai mažesnis, nei reiktų branduoliniams ginklams.

TATENA vadovas pirmadienį paragino Iraną skubiai leisti patikrinti du minimus objektus.

Maskvoje M. J. Zarifas užsiminė, kad Vašingtonas taip pat naudojasi TATENA siekdamas savo interesų.

Iranas „neleis, kad TATENA taptų piktnaudžiavimo įrankiu“ šalims, norinčioms atsisakyti susitarimo su Iranu ir „sugriauti visus tarptautinius įsipareigojimus“, sakė jis.

M. J. Zarifas, kurio žodžius vertė vertėjas, pridūrė, kad Iranas visiškai bendradarbiavo su TATENA.