Kalbėdama Australijos nacionaliniame universitete Kanberoje, M. Payne sakė, kad virusas supureno dirvą melagienoms, ir akcentavo socialinio tinklo „Twitter“ veiksmus demaskuojant Rusijos, Kinijos ir Turkijos numanomą vaidmenį šioje platformoje.

„Twitter“ atskleidė daugiau kaip 32 tūkst. su valstybe susijusių ir informacinėms operacijoms naudotų paskyrų, kurias priskyrė Rusijai, Kinijai ir Turkijai, sakė ministrė.

„Mes, savo ruožtu, nerimaujame, kad kai kurios šalys naudojasi pandemija siekdamos pakirsti liberalias demokratijas ir propaguoti savus, autoritariškesnius modelius“, – nurodė ji.

M. Payne taip pat dezinformacija pavadino Pekino perspėjimus savo piliečiams nevykti į Australiją dėl potencialių rasistinių išpuolių.

„Tokiu metu kaip šis mums reikia bendradarbiavimo ir supratimo“, – sakė ji.

M. Payne paragino šalis stiprinti pasaulines institucijas, tokias kaip Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), kad būtų pasipriešinta „infodemijai“.

„Darysime tai faktais ir skaidrumu, remiamais liberalių demokratinių vertybių, kurias ir toliau propaguosime namuose ir užsienyje“, – sakė M. Payne.

Įtampa tarp Pekino ir Kanberos nuolat augo nuo to laiko, kai Australija parėmė raginimus atlikti tarptautinį tyrimą dėl naujojo koronaviruso kilmės ir Kinijos veiksmų jam pradėjus plisti.

Imdamasis atsakomųjų veiksmų Pekinas nusitaikė į prekybą su Australija ir ragino savo piliečius nevykti į šią šalį.

Kinų keliautojai sudaro didžiausią į Australiją atvykstančių turistų dalį, o kinų studentai yra reikšmingas bei pelningas pajamų šaltinis.

M. Payne pripažino, kad Australija galėjo tapti taikiniu parėmusi tyrimą dėl koronaviruso, bet sakė, kad tai atitiko ilgalaikius Australijos interesus.

„Yra laikas vykdyti tylią diplomatiją užkulisiuose, bet yra ir laikas reikšti savo susirūpinimą bei įtikinti kitus dėl veiksmų plano būtinybės“, – sakė ji.