Apie šį susitikimą tviteryje paskelbė buvęs JAV ambasadorius Vokietijoje Richardas Grenellas (Ričardas Grenelas), kurį prezidentas Donaldas Trumpas išsiuntė spręsti užsitęsusio priešiškumo tarp Serbijos ir jos buvusios provincijos Kosovo.

„Puikios naujienos!“ – parašė R. Grenellas ir pridūrė gavęs „Kosovo ir Serbijos vyriausybių įsipareigojimą“ sustabdyti diplomatinius mūšius, „kad būtų galima birželio 27 dieną susitikti Vašingtone, Baltuosiuose rūmuose, dialogo diskusijoms“.

Nė viena vyriausybė susitikimo kol kas nepatvirtino, bet Kosovo prezidentas Hashimas Thaci sveikino kvietimą tviteryje.

Anksčiau pirmadienį Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius užsiminė, kad „neatmestų galimybės“ vykti į Vašingtoną po būsimo vizito Maskvoje, kuri yra svarbi Belgrado sąjungininkė Kosovo klausimu.

Pagrindinė ginčo priežastis yra Serbijos atsisakymas pripažinti 2008-aisiais, po atsiskyrimo per kruviną karą paskelbtą albanų dominuojamo Kosovo nepriklausomybę.

JAV ir dauguma Vakarų Europos valstybių pripažįsta Kosovo valstybingumą, bet Rusija ir Kinija palaiko Serbijos poziciją.

2011 metais vadovaujant Europos Sąjungai Serbija ir Kosovas pradėjo derybas dėl santykių normalizavimo, bet jos nuo 2018-ųjų pabaigos yra įstrigusios.

R. Grenellas atkakliai ragino abi šalis susitikti ir labai spaudė Kosovą, ypač dėl to, kad jis panaikintų tarifą Serbijos importui, tapusį didele kliūtimi deryboms.