Kanclerės Angelos Merkel centro dešinės Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) narys Walteris Luebcke, vadovavęs regiono administracijai centriniame Kaselio rajone, 2019 metų birželio 1 dieną buvo pašautas prie savo namų ir vėliau tą patį vakarą mirė.

Pasak federalinių tyrėjų, 46 metų Stephanas Ernstas, anksčiau teistas už smurtinius nusikaltimus prieš migrantus, tą vakarą atvažiavo prie politiko namų Volfhagene. Prisidengdamas tamsa jis prišliaužė prie namų terasoje sėdėjusio W. Luebcke ir šovė į jam į galvą iš revolverio.

S. Ernstas kaltinamas nužudymu, bandymu nužudyti, sunkiu kūno sužalojimu ir ginklų kontrolės įstatymo pažeidimu.

Antrasis vyras, kuris pagal privatumo apsaugos taisykles vadinamas Markusu H., kaltinamas bendrininkavimu nužudant ir ginklų kontrolės įstatymo pažeidimu.

Vėlai pirmadienį prie Frankfurto regioninio teismo, kur sustiprinto saugumo sąlygomis nagrinėjama ši byla, nusidriekė eilės. Dėl naujojo koronaviruso pandemijos įvesti suvaržymai reiškia, kad stebėti procesą galės labai mažai žurnalistų ir visuomenės atstovų.

Pasak prokurorų, S. Ernstas ir Markusas H. 2015 metų spalį dalyvavo politiniame mitinge, kuriame W. Luebcke gynė Vokietijos vyriausybės sprendimą įsileisti į šalį šimtus tūkstančių pabėgėlių.

Nufilmuota W. Luebcke kalba buvo išplatinta kraštutinių dešiniųjų sluoksniuose ir išprovokavo daug grasinimų.

S. Ernstas 2016 metų sausį yra peiliu „sunkiai sužalojęs“ krūtinės ir stuburo srityje vieną prieglobsčio prašytoją iš Irako, gyvenusį Lofeldene, nurodo pareigūnai. Po išpuolio jo auka buvo gydoma intensyviosios terapijos skyriuje.

Prokurorai sako, kad to išpuolio motyvas buvo S. Ernsto „dešiniojo sparno ekstremistinė neapykanta pabėgėliams“. Policija jį su prieglobsčio prašytojo subadymu susiejo radusi pas jį per tą išpuolį panaudotą peilį, kai jis jis pernai birželį buvo areštuotas dėl W. Luebcke nužudymo.

Suėmimo metu buvo rasta „keletas šaunamųjų ginklų ir šaudmenų, kurie buvo įsigyti nelegaliai“ ir kuriuos S. Ernstas laikė keliose vietose, nurodė prokurorai. Pareigūnai konfiskavo tris revolverius, tris automatinius pistoletus, du graižtvinius šautuvus ir 1 400 šovinių, taip pat pistoletą kulkosvaidį.

Suimtas S. Ernstas iš pradžių prisipažino nužudęs W. Luebcke, bet sausį atsiėmė savo prisipažinimą ir pareiškė, kad politiką nušovė Markusas H.

Teismo proceso metu kaip ieškovai dalyvaus W. Luebcke žmona ir du sūnūs. Procesas turėtų trukti bent iki spalio.