Praėjus trims dienoms po naują protestų bangą išprovokavusio incidento Atlantoje, kai policininkas mirtinai pašovė prie greitojo maisto užkandinės savo automobilyje užmigusį vyrą, du Baltųjų rūmų aukšto rango patarėjai pirmadienį žurnalistams sakė, jog D. Trumpas nori susieti federalines dotacijas policijos departamentams su jų įdarbinimo praktikos ir jėgos naudojimo taisyklių modernizavimu.

„[Šiuo įsaku] siekiama suartinti policiją ir bendruomenes. Neketiname palikti policijos be finansavimo. Ketiname daugiau investuoti ir skatinti geriausią praktiką“, – sakė vienas iš pareigūnų.

„Daugelis su problemomis susiduriančių policijos departamentų nesilaiko pažangiausių standartų“, – sakė pareigūnas, paminėdamas Mineapolį, kur gegužės 25 dieną įvykęs incidentas, kai dėl šiurkščių policininkų veiksmų jį areštuojant mirė neginkluotas juodaodis George'as Floydas, visoje šalyje išprovokavo didžiulio masto protestus.

Minėtas Baltųjų rūmų pareigūnas sakė, kad policijos departamentai turėtų įdarbinti daugiau vietos pareigūnų ir turėti duomenų bazę, kad galėtų patikrinti ir nepriimti į darbą kitur prasižengimų turėjusių policininkų.

Savo ruožtu bendruomenėms reikia daugiau „reaguojančių specialistų“, kurie geriau už policininkus parengti spręsti psichikos sveikatos, priklausomybių ir benamių problemas, sakė jis.

D. Trumpas antradienį kviečia policijos atstovus ir policijos smurto aukų artimuosius į Baltuosius rūmus dalyvauti „diskusijoje, kurios reikia šiai šaliai, kad joje susitvenkęs pyktis paskatintų mus veikti ir, jei pasiseks, mes susitelktume ir pradėtų gyti žaizdos“, kalbėjo pareigūnas.

Nors detalės kol kas labai miglotos, panašu, kad naujame vykdomajame įsake mažai atsižvelgta į Kongrese demokratų pasiūlytas reformas, įskaitant iniciatyvas panaikinti dalį šiuo metu policininkų turimos teisinės neliečiamybės, uždrausti potencialiai mirtiną kaklo spaudimą prieš sulaikomus asmenis ir sukurti nacionalinę neteisėto policijos elgesio duomenų bazę.