„Kirgizijos prezidentas Sooronbajus Žejenbekovas pasirašė įsaką, kuriuo priimamas premjero Muchametkalijaus Abylgazijevo atsistatydinimas. Kirgizijos vyriausybė taip pat laikoma atsistatydinusia“, – sakoma prezidentūros pranešime.

M. Abylgazijevas praėjusį mėnesį buvo išėjęs atostogų, pareigūnams tiriant įtariamą radijo dažnių pardavimą, kuriame dalyvavo viena didelė šalies kabelinės televizijos bendrovė ir viena stambi telekomunikacijų kompanija.

Pirmadienį premjeras paskelbė atsistatydinsiantis, bet pabrėžė esąs nekaltas. Jis sakė nebuvęs apklaustas pareigūnų, bet nusprendęs atsistatydinti dėl „nežinomybės, trukdančios visaverčiam vyriausybės funkcionavimui“.

Prezidento įsakė sakoma, kad premjeras ir vyriausybės nariai laikinai eis pareigas, kol bus suformuotas naujas kabinetas.

Prieš atsistatydinant M. Abylgazijevui, Kirgizijos įstatymų leidėjai sakė įtariantys, kad minėtame pardavime dalyvavo ir pats premjeras, tačiau tyrėjai neįvardijo jo kaip įtariamojo.

Praėjusį mėnesį buvo sulaikyta buvusi vyriausybinės ryšių agentūros vadovė ir vienos kabelinės televizijos bendrovės direktorius.

Nors vyriausybės vadovo postą M. Abylgazijevas perėmė prieš kiek daugiau nei dvejus metus, jis yra ilgiausiai šias pareigas einantis asmuo nuo audringos 2010 metų revoliucijos, nuvertusios autoritarinį lyderį Kurmanbeką Bakijevą.

Prieš tapdamas premjeru 52-ejų M. Abylgazijevas dirbo prezidento S. Žejenbekovo administracijos vadovu.

Kirgizija laikoma mažiausiai autoritariška iš penkių Centrinės Azijos šalių, 1991 metais paskelbusių nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos, tačiau ji yra viena skurdžiausių ir mažiausiai politiškai pastovių regiono valstybių.