Briuselis ir Vašingtonas nesutaria dėl virtinės svarbių pasaulinių klausimų, bet ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis sakė, kad abi šalys „mūsų vertybių ir mūsų interesų gynimą“ turėtų laikyti bendru reikalu.

J. Borrellis kalbėjo per vaizdo ryšiu surengtas 27 ES valstybių užsienio reikalų ministrų ir JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo derybas.

J. Borrellis žurnalistams sakė pasiūlęs pradėti „atskirą dvišalį dialogą“ dėl iššūkių, kuriuos ES ir JAV kelia Kinija ir jos „veiksmai bei ambicijos“.

„Mums svarbu laikytis drauge su JAV, kad kalbėtume apie vienų ir kitų susirūpinimą, ir ieškotume bendro pagrindo mūsų vertybėms bei mūsų interesams ginti“, – sakė jis.

Susitikimu prasidėjo Europos ir JAV santykiams svarbi savaitė. Trečiadienį prasidės virtualus NATO gynybos ministrų susitikimas, kurį jau temdo prieštaringai vertinami Vašingtono planai sumažinti savo kontingentą Vokietijoje.

Dėl JAV prezidento Donaldo Trumpo principo „Pirmiausia – Amerika“ ryšiai su Europa pastaraisiais metais išgyvena krizę po krizės, bet ES pareigūnai mano, kad yra galimybių bendrai veikti dėl Kinijos.

Kol kas neaišku, kaip Vašingtonas įvertins J. Borrellio pasiūlymą. JAV laikėsi griežtos pozicijos Pekino atžvilgiu, o ES bandė ieškoti pusiausvyros tarp bendradarbiavimo, konkurencijos ir konfrontacijos.

Tačiau dėl 27 bloko narių nevienodų interesų ES kartais būdavo sunku parengti vieningą poziciją dėl Kinijos.

Po derybų M. Pompeo tviteryje padėkojo J. Borrelliui ir sakė, kad JAV ir ES santykiai yra „itin svarbūs siekiant atremti Kinijos, Rusijos ir kitų autoritarinių režimų, kurie nepaiso tarptautinių normų, iššūkius“.

Kitą pirmadienį Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis vaizdo ryšiu surengs susitikimą su Kinijos lyderiais.