Šį susitarimą pavyko pasiekti praėjus keturiems mėnesiams po šalies tradicinį politinį kraštovaizdį suardžiusių rinkimų.

„Fianna Fail“, „Fine Gael“ ir Žaliųjų partijos lyderiai pasirašė vyriausybės programos projektą“, – sakoma didžiausia parlamentine partija po vasario 8-osios rinkimų tapusios „Fianna Fail“ pareiškime.

Premjeras Leo Varadkaras iš „Fine Gael“, kuris po jo partijos pralaimėjimo rinkimuose dirba kaip laikinasis vyriausybės vadovas, anksčiau sakė, kad premjerai keisis rotaciniu principu sutartomis datomis.

„Fianna Fail“ lyderis Michealas Martinas, kuris 160 vietų parlamente vadovauja 38 vietų blokui, pirmas užims premjero postą ir dirbs iki 2022 metų gruodžio, o tada šį postą iš jo perims L. Varadkaras, pranešė nacionalinis transliuotojas RTE.

Tačiau kairiojo sparno respublikonų partija „Sinn Fein“, kuri per praėjusius rinkimus pagal gautų balsų skaičių liko antra, piktinosi šiuo susitarimu.

„Sinn Fein“, kuri kažkada nebuvo reikšminga ir istoriškai yra siejama su sukarinta Airijos respublikonų armija (IRA), siekia nutraukti tradicinį centro dešinės „Fianna Fail“ ir „Fine Gael“ dominavimą, bet į derybas nebuvo pakviesta.

„Sinn Fein“ lyderė Mary Lou McDonald sakė, kad dvi pagrindinės partijos yra suinteresuotos tik „status quo išsaugojimu ir permainų stabdymu“.

Susitarimui, kuriame drauge su „Fianna Fail“ parlamentarais dalyvauja 35 „Fine Gael“ ir 12 žaliųjų deputatų, dar turi pritarti eiliniai partijos nariai.

Jie turi būti informuoti vėliau pirmadienį; paskui būtų formuojama naujoji vyriausybė.

Jei bus priimtas, susitarimas žymės svarbų momentą Airijos politikoje, nes „Fine Gael“ ir „Fianna Fail“, kurios buvo varžovės nuo pat pilietinio karo, pirmą kartą valdys drauge.

„Sinn Fein“ taptų didžiausia opozicine partija.

Vasario 8-ąją ji surinko daugiausiai – 24,5 proc. – pirmumo balsų pagal šalyje taikomą proporcinio atstovavimo vieno perleidžiamo balso rinkimų sistemą ir tapo antra didžiausia grupe parlamente, kur turi 37 vietas.

Tačiau jos ankstesni ryšiai su IRA trukdė bandymams siekti susitarimo su kitomis partijomis dėl 80 vietų slenksčio vyriausybei formuoti.