Vaizdo konferencijoje su Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen ir Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charles'iu Micheliu apžvelgta derybų dėl būsimų JK ir ES santykių pažanga.

Tai pirmas kartas, kai B. Johnsonas, kuris neseniai pasveiko nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19, asmeniškai dalyvavo derybose, kurios prasidėjo prieš tris mėnesius, kelios savaitės po Britanijos išstojimo iš ES. JK Bendrijos narė buvo 47 metus.

Iš seniai planuoto šio pirmadienio susitikimo nebuvo tikimasi daug, o praėjusią savaitę abi pusės sutarė, kad prekybos derybos artimiausiais mėnesiais bus intensyvinamos.

Britanija ir ES yra surengusios keturis derybų ratus dėl to, kaip organizuoti jų ryšius po gruodžio 31-osios, kai JK po 11 mėnesių pereinamojo periodo pasitrauks iš bendrosios rinkos ir nustos laikytis Briuselio taisyklių.

Kol kas pasiekta nedaug, ir tai suteikia pirmadienio susitikimui papildomos reikšmės. Londonas ir Briuselis jau sutarė intensyvinti derybas, liepą ir rugpjūtį numato susitikimus daugiausia akis į akį.

„Galite tikėtis, kad premjeras pasveikins faktą, kad Europos Komisijos pirmininkė pritarė intensyvesniam prekybos derybų tvarkaraščiui liepą“, – žurnalistams sakė B. Johnsono atstovas.

„Taip pat [galite] tikėtis, kad premjeras paragins [skirti] daugiau energijos ir įsipareigojimo, kad iki vasaros pabaigos būtų pasiektas susitarimas“, – nurodė jis.

U. von der Leyen savo ruožtu sakė, kad Briuselis taip pat „pasirengęs intensyvinti derybas“.

„Esame prieinami 24/7. Suteikime naują postūmį deryboms“, – parašė ji tviteryje.

„Strategijų mūšis“


ES derybininko Michelio Barnier (Mišelio Barnjė) ir jo kolegos brito Davido Frosto derybos dėl naujojo koronaviruso protrūkio daugiausia vykdavo internetu.

Derybininkai skundžiasi, kad šis formatas nepadeda ieškoti kompromisų ir bendro pagrindo kebliais klausimais.

„Kol kas tikrų derybų neturėjome, tik apsikeitimą nuomonėmis. Šiuo metu tai strategijų mūšis“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas ES diplomatas.

Spaudimą padidino Britanijos penktadienio oficialus pareiškimas, kad ji nesieks pratęsti pereinamojo periodo po „Brexito“ metais ar dvejais, nors pagal B. Johnsono pernai pasirašytą „skyrybų“ susitarimą Londonas galėtų tai padaryti.

Nuo pat pradžių derėtis trukdo tie patys sudėtingi klausimai.

Britanija griežtai atmeta Briuselio raginimus įsipareigoti laikytis ES teise prižiūrimų Europos standartų, kad galėtų laisvai dalyvauti bendrojoje rinkoje. Briuselis sako, kad tai užtikrintų vienodas žaidimo taisykles.

„Negalime sutikti su JK bandymais išsirankioti geriausias mūsų bendrosios rinkos naudos dalis“, – ketvirtadienį sakydamas kalbą pareiškė M. Barnier.

ES taip pat prašo garantijų, kad Europos žvejų laivai ir toliau galės žvejoti britų vandenyse, bet Britanija šią idėją kol kas atmesdavo. Vietoje to Londonas siūlė kasmetines derybas dėl kvotų laimikiui.

„Geriausias dalis rankiojasi Briuselis“, – Vokietijos visuomeniniam radijui skundėsi JK prekybos jaunesnysis ministras Gregas Handsas, turėdamas galvoje žvejybos teisių klausimą.

Britų derybininkai labai nori išsaugoti glaudžius verslo ryšius su ES bendrąja rinka, kuri yra didžiausia pasaulyje, bet nesutiks su jokiu ES teisės ar teismų sprendimų paminėjimu susitarime, nes laiko tai suverenumo pažeidimu.

B. Johnsono vyriausybė taip pat atsisako aptarinėti daug kitų, su prekyba nesusijusių temų, kurias europiečiai norėtų įrašyti į tą patį susitarimą.

Londonas vengia saugumo, diplomatijos, tyrimų ir duomenų srautų klausimų, varydamas į neviltį M. Barnier ir jo komandą.

Laiko nedaug


Nesutariama, per kiek laiko reikia sudaryti susitarimą, kad kompanijos galėtų pasirengti JK ir ES prekybos po 2021 metų sausio 1-osios sąlygoms.

M. Barnier yra sakęs, kad susitarimą reikia pasiekti iki spalio 31-osios, kad valstybės narės ir Europos Parlamentas spėtų jį ratifikuoti.

Britų pareigūnai mano, kad susitarimo reikia greičiau, o M. Barnier ir D. Frostas įsipareigojo visą vasarą dalyvauti visuose derybų aspektuose.

Jei susitarimas nebus pasiektas, atsiras tarifai, muitai, patikrinimai ir kitos kliūtys, kurios iš esmės pašalins Britaniją iš Europos tiekimo grandinių.