27 metų Rayshardo Brookso mirtį vietos koronerio biuras sekmadienį pripažino žmogžudyste. Ankstesnę dieną restoranas „Wendy's“, kur žuvo vyras, buvo padegtas, o šimtai žmonių surengė eitynes, per kurias smerkė nužudymą.

R. Brookso žūtimi pasibaigęs susidūrimas su policija penktadienį išprovokavo pasipiktinimą, sukrėtimą ir nerimą šalyje, apimtoje pilietinių neramumų, prasidėjusių gegužės 25 dieną, kai Minesotos dėl policijos šiurkščių veiksmų žuvo neginkluotas juodaodis George'as Floydas.

Šeštadienį Atlantos merė Keisha Lance Bottoms paskelbė, kad miesto policijos viršininkė Erika Shields nusprendė atsistatydinti.

„Nemanau, kad tai buvo pagrįstas mirtinos jėgos panaudojimas“, – pareiškė K. L. Bottoms.

R. Brooksą nušovęs policininkas, identifikuotas kaip Garretas Rolfe'as, jau yra atleistas.

Fultono apygardos prokuroras Paulas Howardas pranešė, kad jo biuras nuspręs, ar pareikšti G. Rolfe'ui baudžiamųjų kaltinimų iki šios savaitės vidurio, pranešė leidinys „Atlanta Journal-Constitution“.

Demokratas Jamesas Clyburnas, afroamerikietis Kongreso narys iš Pietų Karolinos, pareiškė esąs įniršęs dėl šios žmogžudystės.

„Mirtina jėga šiuo atveju nebuvo būtina. Nežinau, kas negerai kultūroje, kad šis vyriškis buvo priverstas tai padaryti. Tai be abejo įvyko dėl kultūros – be abejo, dėl sistemos“, – sakė jis televizijai CNN.

J. Clyburnas yra vienas iš įstatymų leidėjų, svarstančių, kaip pertvarkyti teismų sistemą, kritikų laikomą nepalankia neturtingiesiems bei mažumų atstovams ir sunkiai pasiduodančią reformoms.

Kai kurie kairieji aktyvistai reikalauja „atimti finansavimą iš policijos“, o JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskubėjo pasinaudoti šiuo šūkiu kaip ginklu prieš savo būsimą varžovą prezidento rinkimuose Joe Bideną.

J. Bidenas savo ruožtu mėgina atitolinti savo partiją nuo policiją be lėšų norinčio palikti judėjimo ir vietoje to pasisako už didesnį finansavimą kitiems tvarką bendruomenėse palaikantiems asmenims.

Somalyje gimusi amerikiečių kongresmenė iš Minesotos Ilhan Omar pavadino jo pasiūlymą „juokingu“ ir paragino išformuoti sunkumų patiriančias policijos pajėgas tokiuose miestuose kaip Mineapolis, kur ji pati užaugo, ir pertvarkyti jas nuo nulio.

„Niekas neatims finansavimo iš policijos, – patikino J. Clyburnas, Atstovų Rūmuose laikomas trečiuoju pagal įtaką demokratu.

„Faktas, kad policija turi atlikti tam tikrą vaidmenį, – pabrėžė politikas. – Turime pasirūpinti, kad jų vaidmuo atitiktų dabartinius laikus.“