Baltarusijos banko pranešime pažymima, jog toks sprendimas priimtas „siekiant apsaugoti „Belgazprombank“ indėlininkų bei kreditorių interesus“, atsižvelgus į baudžiamosios bylos iškėlimą grupei šio banko vadovų bei darbuotojų.

Po 49,8 proc. „Belgazprombank“ akcijų valdo Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ ir jo kontroliuojamas „Gazprombank“.

Kaip jau buvo skelbta, per praėjusią savaitę vykusias kratas „Belgazprombank“, kuriam anksčiau vadovavo prezidento Aleksandro Lukašenkos oponentas, šalies prezidento rinkimuose ketinantis dalyvauti Viktoras Babarika, sulaikyti daugiau nei 12 žmonių.

Baltarusijos valstybės kontrolės komitetas pranešė, jog kratos buvo atliekamos tiriant baudžiamąsias bylas dėl mokesčių vengimo ir neteisėtais būdais įgytų lėšų legalizavimo, o A. Lukašenka pripažino, kad jos buvo surengtos jo nurodymu.

Valstybės kontrolės komitetas informavo, kad buvo sulaikyti „Belgazprombank“ ir jo komercinių struktūrų aukščiausi vadovai, be to, iš jų paimta 4 mln. JAV dolerių ir vertybinių popierių, kurių vertė – apie 500 tūkst. JAV dolerių.

Savo ruožtu Baltarusijos visuomeninė televizija pranešė, jog per kratas paimta apie ir 150 paveikslų, kurių bendra vertė gali siekti apie 20 mln. JAV dolerių, ir kuriuos neva ketinta skubiai išgabenti į užsienį.