Tačiau sausumos siena su Portugalija liks uždaryta iki liepos 1 d. Portugalijoje iki šiol buvo fiksuojamas gerokai mažesnis mirtingumas nuo koronaviruso nei Ispanijoje.

Madridas anksčiau planavo nuo liepos 1 d. atsiverti visoms ES šalims, tačiau nusprendė „pasienio kontrolę su visomis valstybėmis narėmis panaikinti birželio 21 d.“, pranešė premjeras.

Naujoji data sutampa su planuojamu nepaprastosios padėties atšaukimu. Tokia padėtis buvo įvesta kovo vidury, kai smarkiai išaugo mirčių nuo koronaviruso skaičius.

Šios pandemijos metu Ispanijoje užfiksuota daugiau nei 27 tūkst. mirčių, o tai yra vienas didžiausių rodiklių pasaulyje.

Tačiau pirmadienį daugiau nei 70 proc. 47 mln. Ispanijos gyventojų bus jau paskutinėje karantino stadijoje, kurią ketinamą užbaigti birželio 21 d.

Europos Komisija yra rekomendavusi visoms 27 ES narėms atidaryti tarpusavio sienas birželio 15 d ir daugelis šalių planuoja tai padaryti.

Madridas anksčiau paskelbė kontroliuojantis virusą, tačiau P. Sanchesas yra prasitaręs dėl nuogąstavimų, jog sienų atidarymas gali sukelti naujų atvejų padidėjimą. „Tai yra kritinis momentas, tačiau esame pasiruošę“, – sakė jis.