„Pagal konstitucija, prezidentas savo įgaliojimų niekam negali perleisti. Volodymyro Zelenskio būklė leidžia jam vykdyti tarnybos pareigas. Valstybės vadovui atliktas testas dėl koronaviruso. Jo rezultatas buvo neigiamas. Būtent todėl buvo pereita prie prezidento ypatingo darbo režimo, atitinkančio tiek galiojančius įstatymus, tiek sanitarinius-epidemiologinius reikalavimus“, – sakoma prezidentūros „Facebook“ žinutėje.

Pranešime sakoma, kad V. Zelenskiui kasdien atliekami COVID-19 antikūnų ir polimerazės grandininės reakcijos testai, jį nuolat prižiūri gydytojai. Ukrainos vadovas taip pat stengiasi riboti tiesioginius kontaktus ir dalyvauja pasitarimuose internetu.

„Tiesioginiai susitikimai, per kuriuos asmeniškai bendraujama su valstybės vadovu, artimiausiomis dienomis negalės vykti. Taip pat negalės būti dalyvaujama masiniuose renginiuose, atšaukiamos darbo kelionės už Ukrainos sostinės ribų, – nurodė prezidentūra. – Asmenų, su kuriais tiesiogiai bendrauja prezidentas, ratas susiaurinamas iki apsaugos ir artimiausių padėjėjų.“

Prezidento kanceliarija pridūrė, kad nukrypti nuo šio protokolo būtų galima tik susiklosčius nepaprastajai padėčiai, reikalaujančiai nedelsiamos valstybės vadovo reakcijos, vadovaujantis jo konstituciniais įgaliojimais.

V. Zelenskio žmona anksčiau penktadienį pranešė, kad jai atlikto COVID-19 testo rezultatai buvo teigiami ir kad ji gydosi ambulatoriškai. Olena Zelenska pridūrė, kad jos vyro ir vaikų testų rezultatai buvo neigiami.