Šalies teisėsaugos institucijos pradėjo susidorojimą su būsimais opozicijos kandidatais rugpjūčio mėnesio prezidento rinkimuose, kuriuose A. Lukašenka sieks jau šeštos kadencijos.

Artėjant rinkimams opozicijai suaktyvinus savo veiklą buvo suimta daug žymių jos atstovų.

„Belgazprombank“ biuruose ketvirtadienį buvo areštuota „apie 15 žmonių“, pranešė prezidento spaudos tarnyba.

Baltarusijos valstybės kontrolės komitetas (KGK) savo ruožtu informavo, kad buvo sulaikyti „Belgazprombank“ ir jo komercinių struktūrų aukščiausi vadovai, be to, iš jų paimta 4 mln. JAV dolerių ir vertybinių popierių, kurių vertė – apie 500 tūkst. JAV dolerių.

Sulaikytieji yra „aukšto rango vadovai, įskaitant banko vadovo pavaduotoją, įvairaus lygio vadovus, taip pat komercinių struktūrų atstovus – daugiausiai buvusius banko darbuotojus“, – valstybinei naujienų agentūrai BelTA sakė KGK pirmininkas Ivanas Tertelis.

Šis bankas yra Rusijos energetikos milžinės „Gazprom“ patronuojama įmonė, kuriai V. Babarika vadovavo prieš pradėdamas savo prezidento rinkimų kampaniją.

A. Lukašenka anksčiau penktadienį pareiškė, kad kratos „Belgazprombank“ buvo surengtos jo nurodymu.

„Tiesą sakant, dar nesu susipažinęs su niuansais. Detaliai nežinau, kas ten vyksta. Tačiau pavedžiau tai Valstybės kontrolės komiteto pirmininkui – tuo užsiima finansinė policija. Šiuo metu plačia apimtimi vykdomi operatyvinio tyrimo veiksmai“, – žurnalistams per darbo vizitą Vitebsko srityje sakė A. Lukašenka; jo žodžius citavo prezidentūros spaudos tarnyba.

„Nieko nebijau! Ši situacija nėra man palanki, bet blogiukai turėjo būti suimti“, – pareiškė A. Lukašenka.

Ketvirtadienį V. Babarika žinutėje savo rėmėjams platformoje „YouTube“ pasmerkė reidus „Belgazprombank“ ir kitose su politiku siejamose bendrovėse kaip bandymą „daryti jam spaudimą“.

Šios kratos „aiškiai parodė, jog dabartinės vadovybės atstovai tikrai yra pasirengę pasinaudoti bet kokiomis priemonėmis, kad neleistų įvykti teisingiems rinkimams“, pareiškė buvęs bankininkas.

9 mln. gyventojų turinčiai Baltarusijai 65 metų buvęs kolūkio pirmininkas A. Lukašenka vadovauja nuo 1994-ųjų. Pernai lapkritį jis sakė, jog neatmeta galimybės balotiruotis ir 2025 metais, tačiau pridūrė, kad nesieks žūtbūt išsilaikyti valdžioje.

Rinkimus stebinti Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) nuo 1995 metų nė vienų šalyje vykusių rinkimų nepripažino laisvais ir teisingais.