„Aneksija neabejotinai ir iškart sunaikins Izraelio siekius pagerinti saugumą, ekonominius ir kultūrinius ryšius su Arabų pasauliu ir JAE“, – parašė Yousefas al Otaiba Izraelio viename perkamiausių dienraščių „Yediot Aharonot“ paskelbtame straipsnyje. Ši publikacija buvo vienas iš retų atvejų, kai žydų žiniasklaida paskelbė kurio nors JAE pareigūno nuomonę.

Žydų valstybė turėtų liepos 1 dieną pristatyti savo strategiją, leisiančią įgyvendinti JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trapo) sausį paskelbtą taikos planą.

Šia iniciatyva, kurią kategoriškai atmetė palestiniečiai, uždegama žalia šviesa Izraeliui aneksuoti Vakarų Kranto nausėdijas ir Jordano slėnį – nuo 1967 metų Izraelio okupuotas palestiniečių teritorijas.

Y. al Otaibos teigimu, jo šalis „yra ištikima Artimųjų Rytų taikos rėmėja“, o „aneksija būtų neteisėtas palestiniečių žemių užgrobimas“.

Toks žingsnis galėtų „įžiebti smurtą ir paskatinti ekstremistus“, perspėjo diplomatas.

Izraelio ketinimai sulaukė tarptautinio pasmerkimo, o palestiniečiai bando užsitikrinti paramą, ypač Europoje, kad izraeliečiai būtų spaudžiami atsisakyti aneksijos planų.

Arabų valstybės jau ilgą laiką Izraelio ir Palestinos konflikto išsprendimą laiko išankstine sąlyga santykiams su Izraeliu normalizuoti.

Tačiau Persijos įlankos arabų šalys, įskaitant Jungtinius Arabų Emyratus, pastaruoju metu siekė pagerinti ryšius su žydų valstybe, didėjant bendram susirūpinimui dėl Irano veiksmų regione.

„JAE skatina izraeliečius pagalvoti apie atviresnių ir normalesnių ryšių privalumus“, – parašė Y. al Otaiba.

Diplomatas pažymėjo, kad jis buvo vienas iš trijų arabų ambasadorių, dalyvavusių renginyje Baltuosiuose rūmuose, per kurį buvo pristatytas kontroversiškas D. Trumpo taikos planas.

„Ir mes tą patį raginome daryti JAE gyventojus, taip pat arabus platesne prasme“, – pridūrė nuomonės autorius.

Antradienį Tel Avive nusileido JAE nacionalinės oro bendrovės „Etihad Airways“ lėktuvas su medicinos priemonėmis, skirtomis kovai su naujuoju koronavirusu.

Tačiau palestiniečiai atsisakė šios pagalbos, nes JAE veiksmus koordinavo ne su Palestinos Autonomija, o su Izraeliu.

Nors gegužės 19 dieną Tel Avive nutūpęs panašus „Etihad Airways“ orlaivis buvo nepažymėtas, antradienį į Izraelį atskridęs lėktuvas tapo pirmuoju žydų valstybėje nusileidusiu laineriu su šios bendrovės logotipu, naujienų agentūrai AFP sakė šaltinis, turintis žinių apie skrydžius.

Anot Y. al Otaibos, JAE ir kitos arabų valstybės „norėtų manyti, kad Izraelis yra galimybė, o ne priešas. Susiduriame su pernelyg daug bendrų pavojų ir matome didelį šiltesnių ryšių potencialą.“

„Izraelio sprendimas dėl aneksijos bus neabejotinas signalas, demonstruosiantis, ar jis laikosi tokios pačios nuomonės“, - pridūrė diplomatas.

Jordanija ir Egiptas yra vienintelės arabų šalys, pasirašiusios taikos susitarimus su Izraeliu.