Sveikatos sistemos darbuotojai atvyksta ir išvyksta beveik visada tylėdami. Dėl baimės užsikrėsti, kaip įtariama, nuo COVID-19 mirę žmonės laidojami be jokių gedėtojų.

Duobių kasimo ir skubotų laidotuvių ciklas Adene tęsiasi ir plieskiant saulei bei tvyrant troškiai drėgmei. Adenas – karo draskomo Jemeno laikinoji sostinė, Jungtinių Tautų pripažįstamos vyriausybės buveinė.

Al Radwano kapinės per pastaruosius kelis mėnesius sparčiai išsiplėtė, nauji kapai vis labiau artėja prie su kapinėmis besiribojančių gyvenamųjų pastatų. „Štai mano kasimo mašina. Vien dabar iškasiau 20 kapo duobių“, – sako Gh. Salehas.

Koronavirusas Jemene

Vietos medicinos tarnybos teigia, kad Adene mirtingumas smarkiai auga, nepaisant palyginti aprimusio karo, pastaraisiais metais siaubusio šią vietą.

Per pirmąją gegužės pusę mieste užfiksuota 950 mirčių – tai yra beveik keturis kartus daugiau nei per visą kovo mėnesį užfiksuota 251 mirtis, teigiama Sveikatos apsaugos ministerijos ataskaitoje.

Šios per dvi gegužės savaites užfiksuotos 950 mirčių sudaro beveik pusę aukų, kurias miestas patyrė per visus 2015 metus, kai šalyje siautė pilietinis karas, skaičiaus.

Tuo metu Adeną niokojo intensyvūs mūšiai, gatvėse sproginėjo raketos, o namus varpė kulkos. Dabar didžiausi miesto kankintojai nurimo.

Šalyje siaučia ne tik COVID-19, bet ir uodų platinamo viruso, vadinamo čikunguja, protrūkis. Taip pat užfiksuota daugiau nei 100 tūkst. žinomų choleros atvejų. Dėl lėšų trūkumo ir gydytojų nerimo dėl jų asmeninio saugumo, kurį sukėlė koronavirusas, uždaryta daugybė ligoninių ir medicinos centrų. Smarkūs potvyniai šį pavasarį sunaikino miesto elektros tinklą.

Koronavirusas Jemene

„Jemenas išgyveno karus ir negali susidoroti su trimis pandemijomis, ekonomine griūtimi, karu ir koronavirusu“, – CNN sakė dr. Ishraqas Al-Subei, sveikatos apsaugos pareigūnas, atsakingas už kovą su liga.

Oficialus mirusiųjų nuo COVID-19 skaičius pietiniame Jemene tėra 127. Sveikatos priežiūros sistemos darbuotojai teigia nežinantys, koks yra tikslus mirusių skaičius – taip yra dėl menko testavimo. Tačiau milžiniškas mirčių skaičiaus išaugimas Adene vertinamas kaip įspėjimas, kad blogiausia dar laukia, mat sveikatos sektorius tampa perkrautas ir vis daugiau žmonių miršta nuo paprastai išgydomų ligų.

Koronavirusas Jemene

Pastaraisiais mėnesiais ginklai Adene pritilo, tačiau karas iš Jemeno nepasitraukė. Penkerius metus trunkantis konfliktas nuskurdino šalį. Šiandien daugiau nei pusei jos gyventojų reikalinga pagalba tam, kad išgyventų.

Tačiau dabar Jungtinės Tautos susiduria su beveik katastrofišku lėšų trūkumu: šiemet tai sudaro apie milijardą dolerių (maždaug 884 milijonus eurų). Tai įspėjimas, kad sveikatos priežiūros sektorius gali žlugti, o mirčių skaičius Jemene gali ir toliau smarkiai augti ir galbūt pralenkti bendrą mirčių skaičių, užfiksuotą per penkerius karo metus, kai šalis išgyveno tai, kas buvo laikoma „didžiausia pasaulio humanitarine krize“.