Belgijai priklausiusios kolonijos vidurio Afrikoje, kurių gyventojai būdavo žiauriai išnaudojami, šalyje nuo seno yra jautri tema, o pastaruoju metu JAV kilę dideli protestai dėl policijos brutalaus elgesio su spalvotaisiais taip pat paskatino belgų aktyvistus.

Dabartinė Belgijos karališkoji šeima penktadienį įsitraukė į ginčą, kai vienam princui ėmusis ginti savo protėvį Leopoldą II, tuometę Kongo laisvąją valstybę valdžiusį kaip savo asmeninę valdą.

Anot istorikų, milijonai afrikiečių kilusių iš teritorijų, dabar priklausančių Kongo Demokratinei Respublikai, buvo nužudyti, suluošinti ar mirę nuo ligų dirbdami 1865–1909 m. valdžiusio Leopoldo II kaučiukmedžių plantacijose.

Pastarosiomis savaitėmis dalis šio karaliaus statulų buvo aptaškytos dažais arba nuverstos protestuotojų, taip pat paskelbta peticija dėl jų pašalinimo.

Kai kurios institucijos pačios pašalino biustus ir statulas iš viešųjų erdvių, kad sumažintų visuomenės pasipiktinimą.

Tačiau princas Laurent'as (Loranas), dabartinio karaliaus Philippo (Filipo) brolis ir 13-asis žmogus eilėje į Belgijos sostą, interviu „SudPresse“ sakė ginsiantis savo pirmtaką.

„Daug žmonių dirbo Leopoldui II ir vykdė nusikaltimus, tačiau tai nereiškia, kad Leopoldas II prie jų prisidėjo, – kalbėjo Laurant'as. – Jis niekada nesilankė Konge, todėl neįžvelgiu, kaip jis galėjo nuskriausti ten buvusius žmones.“

Karališkieji rūmai nekomentavo Laurent'o įsikišimo į diskusijas, o artimas šeimos šaltinis AFP sakė, kad karalius taip pat svarstė savo poziciją šiuo „sudėtingu klausimu“.

Tuo tarpu praeitą naktį protestuotojai kraujo raudonumo spalva nudažė kito belgų karaliaus Baudouino (Bodueno) – Laurento ir Philippo dėdės – biustą netoli katedros Briuselyje. Šis karalius valdė iki 1993 metų.

Briuselio pakraštyje esančiame Odergemo aktyvistų grupė nuvertė kitą Leopoldo II statulą. Tai pavyko nufilmuoti valstybinės televizijos RTBF žurnalistams.

„Briuselyje per daug kolonializmo simbolių. Mes ilgus metus protestavome ir stengėmės būti išgirsti“, – filmavimo metu pasakojo vienas aktyvistas.

Birželio 30 dieną Belgija minės jai priklausiusios Kongo teritorijos nepriklausomybės, paskelbtos 1960-aisiais, metines.

Kitos Europos šalys taip pat persvarsto keblius klausimus dėl jų kolonijinės praeities, paskatintos JAV vykstančių protestų prieš rasizmą, išprovokuotų incidento, kai baltasis policijos pareigūnas Mineapolio mieste nužudė neginkluotą juodaodį.