Rusija, kuri užima trečią vietą pasaulyje pagal patvirtintų užsikrėtimo atvejų skaičių, šią savaitę sušvelnino karantiną, V. Putinui ruošiantis liepos 1-ąją turinčiam įvykti balsavimui dėl konstitucinių pataisų, galinčių atverti jam kelią valdyti šalį iki 2036-ųjų.

Penktadienį šalyje minima Rusijos diena, ir 67-erių V. Putinas šią šventę paminės surengdamas apdovanojimų ceremoniją Kremliuje ir iškeldamas šalies vėliavą per ceremoniją Maskvoje.

Penktadienio vakarą Raudonojoje aikštėje taip pat rengiamas koncertas, bet pareigūnai tvirtina, kad jo dalyviai laikysis fizinio atstumo taisyklių.

Nors per parą registruojamų naujų užsikrėtimo atvejų skaičius Rusijoje sumažėjo, o pastarąsias 11 dienų jis svyruoja tarp 8,4 ir 8,9 tūkst., daug gydytojų ir Kremliaus kritikų tvirtina, kad Maskvoje, tapusioje Rusijos koronaviruso protrūkio epicentru, ribojimai buvo atšaukti pernelyg anksti.

Kritikai V. Putiną kaltina, kad šis skuba telkti sau paramą prieš kontroversišką balsavimą dėl konstitucijos, nepriklausomų visuomenės nuomonės bendrovių apklausoms rodant, kad prezidento reitingai krenta.

Birželio 24-ąją V. Putinas taip pat vadovaus dideliam kariniam pergalės Antrajame pasauliniame kare paminėjimo paradui.

Tačiau dėl karantino teko atidėti tiek balsavimą, tiek paradą.

Ketvirtadienį Maskvos meras Sergejus Sobianinas paragino žmones nesilankyti masiniuose renginiuose.

„Jums, jūsų vaikams ir artimiesiems tai yra didžiulė rizika“, – kalbėjo meras per televiziją.

Per praėjusią parą Rusijoje patvirtinti 8 987 nauji COVID-19 atvejai, o bendras jų skaičius siekia 511 423.

Rusijos sostinėje, kuris yra daugiausiai gyventojų turintis Europos miestas, patvirtinta 1 714 naujų užsikrėtimo atvejų.

12 mln. gyventojų turinčioje Maskvoje antradienį buvo atšaukta leidimų sistema, o šį sprendimą palankiai įvertino maskviečiai, suskubę lauke pasidžiaugti saule.

Rusijoje patvirtinta 6 715 mirčių nuo koronaviruso – daug mažiau nei kitose šalyse, kur užregistruoti dideli COVID-19 protrūkiai.

Kritikai abejoja Rusijos skelbiamais oficialiais mirtingumo rodikliais ir kaltina valdžią nurodant ne visus atvejus norint sumažinti krizės mastą.

Rusija sako, kad mažesnį santykinį viruso aukų skaičių iš dalies lemia masinis testavimas, kai išaiškinama daugiau užsikrėtusiųjų, kuriems pasireiškia tik lengvi ligos simptomai arba jų visai nebūna.

Vyriausybė tvirtina, kad mirčių priežastys kruopščiai nustatomos, remiantis skrodimų duomenimis ir vadovaujantis tarptautiniais standartais, nustatytais Pasaulio sveikatos organizacijos.

Maskvos sveikatos apsaugos pareigūnai trečiadienį pranešė, kad Rusijos sostinėje praeitą mėnesį užfiksuotas didžiausias per dešimtmetį mirtingumas, o daugiau kaip trečdalis šių mirčių siejama su koronaviruso pandemija.

Maskvos sveikatos apsaugos departamento pranešime sakoma, kad gegužę mieste užregistruota iš viso 15 713 mirčių, įskaitant 5 260 koronavirusinės infekcijos COVID-19 aukų.

Šis mirtingumo rodiklis mieste buvo didžiausias nuo 2010 metų vasaros, kai Maskvą buvo apėmusi beprecedentė kaitros banga ir dusinantis smogas dėl degančių miškų ir durpynų.