Policijos pareigūnai šiame rajone esančią nuovadą paliko pirmadienį po ilgalaikių susirėmimų su demonstrantais, informuoja BBC. D. Trumpas pareiškė, kad rajoną užėmė „vidaus teroristai“, tačiau Vašingtono valstijos vadovai nurodė prezidentui nesikišti į jų reikalus.

Pasitraukus policininkams, demonstracijos šiame rajone daugiausia vyksta taikiai. Ši teritorija buvo pavadinta CHAZ – angl. „Capitol Hill Autonomous Zone“ (Kapitolijaus kalvos autonominė zona). Ten buriasi šimtai žmonių rengti demonstracijas, sakyti kalbas ir dalyvauti protesto akcijose.

Siatle protestai prasidėjo kaip reakcija į praėjusį mėnesį Minesotos valstijoje, Mineapolyje, policijos pareigūnų nužudytą neginkluotą juodaodį George’ą Floydą, kuris mirė suėmimo metu.

D. Trumpas, raginantis valstijas imtis griežtų veiksmų prieš protestuotojus, taip pat bendrais bruožais apibūdino pasiūlymus reformuoti policijos pajėgas, įskaitant didesnį mokymų finansavimą ir nacionalines gaires dėl jėgos naudojimo.

Visgi šalies vadovas atmetė raginimus imtis „kraštutinių veiksmų“ ir sumažinti policijos finansavimą. Tokiu atveju biudžeto lėšos būtų paskirstomos tiesiogiai bendruomenėms, o ne teisėsaugai.

Kaip atsirado CHAZ?


Pastarąsias dvi savaites teritorija apink Siatlo Rytų policijos nuovadą buvo virtusi mūšio lauku tarp protestuotojų ir policijos pareigūnų. Valstijos gubernatorius buvo priverstas atsiųsti nacionalinės gvardijos karių, o miesto merė įvedė komendanto valandą.

Kaip pranešė vietos žiniasklaida, smurtinių protestų metu demonstrantai į policininkus mėtė butelius su padegamuoju mišiniu ir kitus svaidomuosius ginklus, degino automobilius ir plėšė parduotuves.
Savaitgalį Siatlo policijos pareigūnai naudojo ašarines dujas ir apsvaiginti skirtas granatas, kad išvaikytų protestuotojus. Miesto tarybos nariai papriekaištavo policijos nuovadai ir apkaltino pernelyg griežtos taktikos naudojimu.

Pirmadienį Siatlo merė įsakė pašalinti prie nuovados įrengtas barikadas, ir policijos pastato durys bei langai buvo užkalti lentomis. Nuo tada protestuotojai įsikūrė teritorijoje, apimančioje maždaug šešis Kapitolijaus kalvos rajono kvartalus. Šis rajonas yra Siatlo šiuolaikinio meno centras, pastaraisiais metais virtęs vidurinės klasės gyvenamuoju rajonu, nes dėl technologijų srityje dirbančių gyventojų sparčiai pakilo nekilnojamojo turto kainos.

Vietos žiniasklaidos teigimu, Kapitolijaus kalvai būdinga šventinė atmosfera, poezijos skaitymai, muzikos ir kino vakarai. Ten galima rasti nemokamo gazuoto vandens, užkandžių, preparatų nuo saulės nudegimo ir rankų dezinfekuojamojo skysčio.

„Atsiimkite savo miestą DABAR, – ketvirtadienį parašė D. Trumpas. – Arba atsiimsiu pats.“
Kitoje „Twitter“ žinutėje Amerikos prezidentas tvirtino, kad „vidaus teroristai užėmė Siatlą“, o Vašingtono gubernatorius Jay Inslee „liko kvailio vietoje“.

J. Inslee atrašė: „Visiškai nesugebantis valdyti žmogus turėtų nesikišti į Vašingtono valstijos reikalus.“

Siatlo merė Jenny Durkan gynė žmonių teisę rengti protestus ir paprašė D. Trumpo: „Apsaugokite mus visus. Grįžkite į savo bunkerį.“

„Grasinimas įsiveržti į Siatlą, suskaldyti jo gyventojus ir kurstyti smurtą yra ne tik nepageidaujamas, bet ir neteisėtas“, – pridūrė ji.