Toks pranešimas buvo paskelbtas po derybų su Bagdadu, kurio įstatymų leidėjai reikalavo jų išvedimo.

„Abi šalys pripažino, kad atsižvelgiant į didelę pažangą eliminuojant [džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“] ISIS (IS) grėsmę, artimiausiais mėnesiais JAV tęs pajėgų išvedimą iš Irako“, – sakoma bendrame pranešime, tačiau nenurodoma, kiek karių gali palikti Iraką.

„Jungtinės Valstijos pakartojo, kad nesiekia ir neprašo nuolatinių bazių ar nuolatinio karinio buvimo Irake“, – teigiama pranešime.

Irakas savo ruožtu pažadėjo apsaugoti bazes, kur yra JAV karių, po virtinės raketų atakų, dėl kurių kaltinamos proiranietiškos sukarintos grupės.

JAV ir Irakas ketvirtadienį pradėjo pirmą savo strateginį dialogą per daugiau nei dešimtmetį dėl šiemet paaštrėjusių dvišalių santykių.

Abiejų šalių santykiai pablogėjo Vašingtonui šių metų pradžioje nukovus Irake įtakingą įraniečių generolą Qasemą Soleimani ir irakiečių sukarintų pajėgų vadą Abu Mahdi al Muhandisą.

Vėliau Irako parlamentas priėmė teisiškai neįpareigojančią rezoliuciją, kuria pareikalavo išvesti JAV kariuomenę iš Irako teritorijos.

Gegužę po ilgos politinės krizės naujuoju Irako premjeru tapus Mustafai al Kadhemi dvišaliai santykiai atšilo. Derybos vyko nuotoliniu būdu dėl atsargumo priemonių, kurių imtasi dėl koronaviruso grėsmės.