5 000 JAV karių misija Irake vertinama labai prieštaringai. Pirmiausiai glaudžiai su Iranu susijusios Irako partijos ir sukarintos grupuotės reikalauja jų išvedimo.

Strateginio dialogo metu kalba suksis apie abiejų šalių santykius, taip pat saugumo, ekonomikos ir energetikos klausimus. Tačiau JAV karių ateitis greičiausiai bus pagrindinė tema. JAV nori palikti savo pajėgas Irake tol, kol to nori Bagdadas ir kol nėra baigta kova su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“ (IS), sakė JAV specialusis pasiuntinys kovai su džihadistais Jamesas Jeffrey‘is.

Vašingtonas vadovauja tarptautinei koalicijai, kuri regione kovoja su ekstremistais. Nors IS prarado savo kontroliuotas teritorijas Sirijoje ir Irake, tačiau ir toliau čia veikia. Praėjusiomis savaitėmis padaugėjo pranešimų apie ekstremistų atakas ir tai pakurstė nerimą dėl jų sustiprėjimo.

Po mirtino JAV antskrydžio Bagdade prieš aukštą Irano generolą Ghassemą Soleimanį sausio mėnesį auga spaudimas JAV daliniams. Irako parlamentas reikalauja jų išvedimo. Praėjusiais mėnesiais ne kartą raketos smigo į JAV pajėgų naudojamas Irako karines bazes. Vašingtonas atakomis kaltina Iranui ištikimus šiitų kovotojus.

Tačiau, be kita ko, sunitų partijos, taip pat kurdai, siekia, kad amerikiečiai liktų Irake. Jie baiminasi dar didesnės Teherano įtakos. Ir Irako kariuomenė kovoje su IS yra priklausoma nuo JAV karių pagalbos.