„Šis teismas yra politizuotas ir yra apsėstas Izraelio, Jungtinių Valstijų ir kitų demokratinių šalių, gerbiančių žmogaus teises, persekiojimo, tačiau užmerkia akis į pasaulio didžiausius žmogaus teisių pažeidėjus, įskaitant teroristinį režimą Irane“, – per spaudos konferenciją sakė B. Netanyahu.

Jo teigimu, TBT reiškia Izraeliui išgalvotus kaltinimus, susijusius su žydų nausėdijomis palestiniečių teritorijose.

JAV administracija taip pat nepatenkinta Hagoje įsikūrusio tribunolo atliekamu tyrimu dėl karo nusikaltimų, galimai įvykdytų per ilgai besitęsiantį konfliktą Afganistane.

2017 metų pabaigoje Gambijos pilietė vyriausioji prokurorė Fatu Bensouda paprašė teisėjų duoti jai leidimą tirti įtariamus karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui Afganistane, kuriuos vykdė Talibano, Afganistano vyriausybė ir tarptautinės sąjungininkų pajėgos, įskaitant JAV karius.

Pernai JAV administracija atšaukė prokurorei išduotą vizą, reikalaudama, kad ji nutrauktų pradėtą tyrimą.

Tačiau kovą teisėjai leido tęsti tyrimą, panaikinę ankstesnį sprendimą atmesti pirminį F. Bensoudos prašymą pradėti tyrimą dėl įtariamų karo nusikaltimų Afganistane.

JAV taip ir neprisijungė prie 2002 metais įsteigto TBT ir nepripažįsta jo jurisdikcijos Amerikoje. Vašingtonas tvirtina, jog TBT kelia grėsmę jo nacionaliniam suverenitetui. Buvusio prezidento George'o W. Busho administracija aktyviai ragino ir kitas šalis nepripažinti šio teismo.

Europos Sąjunga ketvirtadienį išreiškė „rimtą susirūpinimą“ dėl vėliausio D. Trumpo užmojo.