Naujausioje kas pusę metų skelbiamoje JK atskaitoje apie padėtį Honkonge britų vyriausybė reiškia susirūpinimą dėl jau daug mėnesių nesiliaujančių neramumų ir pasisako prieš Kinijos nacionalinio saugumo įstatymą.

„Ši padėtis kelia gilų susirūpinimą, o praėjusio laikotarpio įvykiai reikalauja kruopštaus nepriklausomo tyrimo pasitikėjimui atkurti“, – per „Twitter“parašė D. Raabas.

Po to, kai praėjusiais metais prasidėjo masiniai kartais smurtiniais virsdavę protestai, Kinija planuoja įvesti griežtą nacionalinio saugumo įstatymą, apeidama Honkongo įstatymų leidėjus.

Pasak Didžiosios Britanijos, šis įstatymas prieštarauja 1997 metais su Kinija pasirašytam susitarimui, pagal kurį britai perdavė Honkongą Kinijai ir kuris įpareigoja Pekiną išsaugoti tam tikras miesto teises ir autonomiją 50 metų.

„Būdas, kaip išeiti iš dabartinės padėties Honkonge, yra aiškus: visos šalys privalo siekti dialogo ir susitaikymo, pagrįsto kruopščiu, nepriklausomu tyrimu“, – nurodė D. Raabas.

„Honkongo vyriausybė privalo pripažinti ne tik ekonomines šių neramumų priežastis, bet ir jo žmonių susirūpinimą dėl laisvių ir vertybių“, – sakė jis.

Prieš metus protestuoti prieš vėliau atšauktą įstatymą, leidžiantį Honkonge suimtų asmenų ekstradiciją į žemyninę Kiniją, išėjo maždaug milijonas žmonių.

Honkongo lyderė Carrie Lam šių metų pradžioje pažadėjo išspręsti nesutarimus, bet jos administracija nedaug padarė, kad paskatintų susitaikymą.

Vietoje to ji tvirtai palaiko Pekino nacionalinio saugumo įstatymą, intensyvėja protestuotojų ir garsių demokratijos aktyvistų persekiojimas.

Kalbėdamas apie įstatymą D. Raabas pakartojo, kad „Kinija dar turi laiko persigalvoti, žengti žingsnį atgal nuo prarajos ir parodyti pagarbą Honkongo autonomijai bei gerbti savo tarptautinius įsipareigojimus“.

Didžioji Britanija pažadėjo pasiūlyti milijonams honkongiečių vizas, jeigu Kinija neatsisakys planų priimti kontroversišką nacionalinio saugumo įstatymą Honkongui.